Na de nachtmis in de kerstnacht aten veel mensen vaak verse worst met brood. Als slager en Achterhoeker intrigeerde me dat verhaal omdat me wel bekend was dat er in Twente vaak balkenbrij werd gegeten, maar ik niet bekend was met het fenomeen ‘verse worst’. Daarom heb ik verschillende collega slagers benaderd en van meerdere kanten kreeg ik wat meer informatie over de verhalen van Mevrouw Vach en Erna Bosch.

Met name enkele bekende oud-slagers rond Olburgen, Lochem en Doetinchem waren van deze situatie op de hoogte. Men gaf aan dat de verse worst meestal al was gebraden in de vooravond zodat deze na de nachtmis alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Bij mijn informanten werd de worst, meestal grove verse worst, in stukken gesneden en werd de koekenpan op tafel gezet, met de opgewarmde stukken er in. Daarna trok men wittebrood met de hand aan stukken en besmeerde deze stukken met echte boter die vervolgens in de hete jus van de worsten werd gestipt. Al met al een delicatesse die voor menig eter de kerstnacht extra bijzonder maakte.

Tag / Lijst: Evenementen, Eten en drinken, Kerstmis, Feestdagen, Vlees, Opmerkelijk, December

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak