Na de nachtmis in de kerstnacht aten veel mensen vaak verse worst met brood. Als slager en Achterhoeker intrigeerde me dat verhaal omdat me wel bekend was dat er in Twente vaak balkenbrij werd gegeten, maar ik niet bekend was met het fenomeen ‘verse worst’. Daarom heb ik verschillende collega slagers benaderd en van meerdere kanten kreeg ik wat meer informatie over de verhalen van Mevrouw Vach en Erna Bosch.

Met name enkele bekende oud-slagers rond Olburgen, Lochem en Doetinchem waren van deze situatie op de hoogte. Men gaf aan dat de verse worst meestal al was gebraden in de vooravond zodat deze na de nachtmis alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Bij mijn informanten werd de worst, meestal grove verse worst, in stukken gesneden en werd de koekenpan op tafel gezet, met de opgewarmde stukken er in. Daarna trok men wittebrood met de hand aan stukken en besmeerde deze stukken met echte boter die vervolgens in de hete jus van de worsten werd gestipt. Al met al een delicatesse die voor menig eter de kerstnacht extra bijzonder maakte.

Tag / Lijst: Evenementen, Eten en drinken, Kerstmis, Feestdagen, Vlees, Opmerkelijk, December

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters