Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink