Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Boerengebruik, Drank, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden