Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Boerengebruik, Drank, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders