Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Boerengebruik, Drank, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer