Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Boerengebruik, Drank, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer