Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Landbouw

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager