De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Achterhoek, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer