De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Achterhoek, Keuze van de redactie

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf