De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Achterhoek, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer