De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Achterhoek, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak