Vroeger werden gewoonlijk ruim voor palmpasen in de Veluwe in een aantal dorpen en stadjes in de streek rond Barneveld en Wageningen andere palmpaasbroodjes gebakken. In smaak lijken ze het meest op Zeeuwse bolussen. De broodjes zijn iets minder donker gebakken als Zeeuwse bolussen maar hebben wel een vergelijkbare smaak en structuur en worden niet tot een soort drol als bij Zeeuwse bolussen opgerold maar in de grove vorm van een haantje.

Bij twee bakkers in dat stuk van de Veluwe worden de “Haantjes pik”vandaag de dag nog gebakken: bij Bakkerij van Voorthuizen in Wageningen en bij De al bijna 120 jaar oude Bakkerij Koot in Barneveld. Maar ook elders ( in het hele land) zijn er nog een paar bakkers die een vergelijkbaar Palmpaashaantje bakken. Net zoals vaker gebruikelijk bij bakkers houden bakkers die dit nu bakken het recept geheim van de originele “Haantjes Pik”.

Maar met volgend recept kan men erg lekkere eigen “Haantjes Pik” bakken.

HAANTJE PIK een traditionele paaslekkernij van de West Veluwe

½ kilo liefst zeeuwse bloem of speltbloem
1 zakje droge gist of 25 gram verse gist
1 schepje suiker
¼ liter melk ( handwarm)
80 gram rietsuiker
1 theelepel zout
100 gram boter ( net gesmolten, maar niet warm)
150 gram lichte basterdsuiker
3 eetlepels gemalen ceylon kaneel

Maak een giststarter van een beetje lauwe melk, met een aar scheppen bloem een schepje suiker de gist. Zet het op een lauwwarme plek tot het gaat bruisen.
Zeef de bloem in een deegkom. Giet het zout langs de rand. Giet de giststarter erbij. Werk die door de bloem en voeg langzaam al roerend de rest van de melk erbij.
Voeg dan de gesmolten boter, de rietsuiker, de helft van het kaneel erbij en kneed alles door elkaar zodat er een goed ( licht plakkerig) deeg ontstaat. Dek de deeglom af met een doek en laat het deeg minstens een kwartier rustig zetten en voorrijzen.

Kneed het dan een kwartier op een licht met olie ingevet aanrecht. Veeg de deegkom goed leeg en kwast deze ook in met wat olie.
Doe het deeg in de deegkom. Zet het deeg nu weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een uur weg om te rijzen. Het volume moet in die tijd zeker meer dan verdubbeld zijn.
Meng de lichte basterdsuiker met de rest van het kaneel. Strooi hiervan 2/3 op je werkvlak. Verdeel het deeg in tien delen en rol deze door de suiker uit tot lange strengen. Zorg dat het deeg overal met de kaneelsuiker bedekt is. Vorm die strengen tot een soort haantje..

Neem een bakblik, leg er een vel bakpapier op. Verdeel de haantjes over het bakblik en laat de haantjes weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur narijzen. Veel langer is niet echt nodig, want dan raakt men ook de haantjes vorm een beetje kwijt.
Verwarm de oven voor op 220⁰C. Bestrooi de haantjes net voor het bakken nog met de rest van de kaneel/basterdsuiker en bak de broodjes in 6 tot 8 minuten gaar. Maar laat ze vooral niet te lang in de oven en haal ze gelijk na het bakken uit de oven, want anders kleuren ze te donker en worden ze te weinig klef. Haal de broodjes uit de oven. Maar laat ze niet ver afkoelen. Want dan kan men ze het beste in een grote plastic bak doen en ze daar helemaal in laten afkoelen. Zo blijven ze heel lekker klef en plakkerig. Sommige bakkers bewaarden ze vroeger in speciale platte houten bakkerdozen.

Traditioneel worden ze gegeten met roomboter besmeerd en dan soms zelfs weer met kaneelsuiker bestrooid. En ze worden natuurlijk op Palmpaasstokken gezet. Maar dan loopt men het risico dat aan het eind van de Palmpaasoptocht de kinderen met een kale palmpaasstok thuiskomen. 


Het recept van gewone palmpaasbroodjes
Recept Zeeuwse Bolus

In de uitzending van 28 maart 2016 de Paasstafel met Haantje Pik

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Brood en banket, Recept, Palmpasen, Wageningen, Barneveld, Keuze van de redactie

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer