Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Liemers

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge