Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Liemers

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan