Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil