Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Streekgerecht, Recept, Tolkamer

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud