De avond voor elke verjaardag bij de familie Bakker gaan de harten sneller kloppen. De grote pan komt uit de kast en wordt gevuld met champions, kip en uien. Voor de marinade trek ik alles uit het keukenkastje wat ik maar tegenkom: appelstroop, stroop, ketjap. En vervolgens gaan er nog een paar ketchupflessen erbij en dan maar lekker pruttelen. De volgende dag, op de verjaardag, om een uur of 10 's avonds krijgen alle gasten een bord/kom met Allebak, geserveerd met een geroosterd sneetje brood. Dat doen we al 40 jaar. En de gasten smullen ervan.

Mijn recept heet Allebak.
Kip/ui/champignons/tomatenketchup, lekker met rijst en een sneetje brood. Maak een marinade voor de kip. In de marinade doe je alles wat in je keukenkastjes in de buurt is; Zout, peper, (zoete) stroop, appelstroop, ketjap, etc. Snij de kip in hapklare stukjes. Als de kip een half uur in de marinade heeft gezeten zet je een grote braadpan op het vuur. Snij een ui in grove stukken (8-10), Snij een goede hoeveelheid champignons ook klein. Doe Blueband of olie in de pan en gooi hier eerst de ui, dan de kip en daarna de champignons in de pan. Doe er daarna een paar flessen tomatenketchup bij en laat het geheel een uur pruttelen.

En smullen maar! Een dag van te voren maken maakt het nog lekkerder.

Categories:: Eten en drinken Verjaardag Arnhem Familietraditie

Meer verhalen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink