De pinksterpoppen werden diep in de nacht opgehangen en moest zo stil mogelijk gebeuren. Mijn vader heeft dit ook nog gedaan. 's Morgens om 6 uur gingen wij in pyjama in de auto om poppen te kijken. Dit moest zo vroeg omdat er anders al poppen door de bewoners waren weggehaald. Er hingen er soms wel 40 door heel Buren heen, dat vroeger veel kleiner was dan nu.

In Buren was een oudere dame die nooit verkering had gehad. Dit was natuurlijk de plaats om ieder jaar zo’n pop te plaatsen. Mijn vader was altijd paraat met vrienden en familie. Deze mevrouw zat altijd te wachten tot er iemand kwam en ging deze mannen dan ook met stok en luchtbuks achterna. Mijn vader was eens door een gracht met eendenkroos gelopen om haar te ontwijken. Voor mijn schoonvader was geen dak te hoog, hij liep er gewoon tegen op. De mensen die een pop hadden lieten deze vaak hangen totdat hij er vanzelf af viel. Deze mensen durfden dan ook hun eigen dak niet op te klimmen. Voor velen een vervelende traditie maar voor de popzetters een enorme uitdaging om niet gesnapt te worden. 

Ook wij hebben als één van de laatsten zo'n pop gekregen. Dat dit verdriet deed omdat wij ongewild kinderloos waren werd toen niet bij stil gestaan. Later werden er poppen gehangen bij bewoners waar iemand een hekel aan had. Dat werd dan gedaan door de 'import' jeugd die dus de humor van het pinksterpoppen zetten geheel niet snapte. Jammer het was een leuke traditie, maar wel goed dat het al jaren voorbij is. De echte Burenezen boven de 50 jaar hebben hier nog herinneringen aan en de rest moet het met de verhalen doen die ieder jaar rond Pinksteren de ronde doen.

Categories:: Feestdagen Pinksteren Buren Keuze van de redactie

Meer verhalen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof