Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt