Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich