Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias