Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland