Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon