Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman