Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak