Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink