‘nDrom | de eerste zaterdag van juli | theatrale wandeling over de landgoederen Nibbelink en Idink op SinderenMuziekkoepel De Bettekamp

Op de eerste zaterdag in 1998, als Oranje tegen Argentinië voetbalt neemt het Erbarmen Festival, onder het motto ‘Candlelight’ afscheid van muziekkoepel De Bettekamp. Het Varsseveldse openluchttheater viel ten prooi aan andere inzichten betreffende de ruimtelijke ordening van het dorp.

Witte kaarsen met oranjekoortsige vlammen camoufleerden het door kretologie verpauperde muziekpodium. "Candlelight, dat is de gewone mensen blues voor bij de Centrale Verwarming", ... de presentator opent het festival. Het weer is huilerig, wolken laten af en toe een traan. Het programma verloopt ondanks de druilerigheid druistig. Om op de buis nog iets van de Guus-gekte mee te krijgen ruimen de bestuursleden na de laatste tonen als koele kikkers, gelijk een militaire operatie, het festivalterrein in een mum van tijd op. Al de moeite wordt beloond. Oranje wint dankzij Bergkampjuweel. Maar dit terzijde.

'nDrom

Als onderhandelingen met de gemeente voor een nieuwe muziekkoepel op het evenemententerrein bij de sporthal of zonneweide van het zwembad nog niets opgeleverd heeft, en plannen voor een cultuurpark tussen sporthal en museumboerderij het Hofshuus op de lange baan worden geschoven herinnert de voorzitter van de Stichting Eeuwig Erbarmen zich een festival Down Under toen hij daar die zomer rondreisde. In Perth, the most remote city in the world, Achterhoekser kan het niet, in het Kings Park, om precies te zijn, maakte hij een picknick mee met allerlei spontane theateractiviteiten. Het achttien jaar oude Erbarmen festival (aanvankelijk zes jaar lang op de eerste zaterdag van september, twee weken na het Varsseveldse Volksfeest) wordt in 1999 al vergaderend herboren. ‘nDrom heet de boreling. Men laat zich vrijwillig verbannen, gelijk de hagenpredikers van weleer.

Terug naar af; een wandeling over de landgoederen Nibbelink en Idink op Sinderen, met onderweg poëtische, muzikale en theatrale verrassingen. Het weer was de 10e juli 1999 schitterend, de wind fluisterde door de bladeren over nieuwe beloftes. Op een open plek dromden aan het eind van het nieuwe festival ruim tweehonderd wandelaars bij elkaar.

Op de tonen van weemoedige accordeonklanken, voortgebracht door Wilma Paalman en Marcel van der Schot, vleit de drom mensen zich op het gras. Het publiek laat zich meeslepen als Wilma haar zang begeleidt door een cello en ‘La Duraya’ inzet. Een wonderlijke muzikale taal schalt door het bos. Slavische sentimenten klinken erin door. Een taal die niemand verstaat, maar iedereen begrijpt. Het publiek luistert muisstil toe. Een wonder geschiedt, het woud raakt betoverd. Sinderen zindert. Een nieuwe traditie is daar. Sindsdien op de eerste zaterdag van juli vanaf twaalf uur vindt ‘nDrom plaats. Aanvangs- en sluitingstijden willen wel eens fluctueren. Houd de lokale aankondigingen in de gaten.

Maar sstttttt vertel het niet verder. Teveel wandelaars tegelijk doet het bos niet goed. Horden kan ‘nDrom niet aan.

Gerelateerde verhalen

Achterhoek Spektakeltoer Achterhoek Spektakeltoer

Categories:: Evenementen Muziek Wandelen Juli Sinderen

Meer verhalen

Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen