Het carillon in de Zaltbommelse Gasthuistoren stamt uit de 17e eeuw. De klokken zijn gegoten door de beroemde klokkengieters François en Pierre Hemony, de absolute wereldtop uit die tijd. Een kostbare schat om te koesteren, door de tijden heen.

Vanuit de toren zorgt de beiaardier er al eeuwen voor dat de mooiste muziek over Zaltbommel klinkt. Het verhaal gaat dat de klanken van het carillon in 1842 zelfs de beroemde componist Franz Liszt wisten te verleiden tot een bezoekje aan de toren. Hij was (per stoomboot) via de Waal op doorreis en zou het carillon en de bespeler met een bezoek hebben vereerd. De huidige stadsbeiaardier (Ru Stolk) doet zijn werk alweer meer dan 40 jaar op dinsdagen tijdens de markt net zoals zijn voorgangers deden.

De klokken begraven

In de Tweede Wereldoorlog slaagde de Bommelse burgerij erin om de fraaie klokken te behouden door ze te verbergen. In december 1944 gaven de Duitse bezetters opdracht om de Gasthuistoren af te breken. In omliggende plaatsen waren er al kerktorens opgeblazen. De Gasthuistoren werd gedeeltelijk afgebroken: de lantaarn, het bovenste deel, werd verwijderd, zodat de toren niet meer kon worden gebruikt als uitkijkplek.

Smid Cees Mooring moest het carillon demonteren. Met gevaar voor eigen leven slaagde hij er met zijn medewerkers in om de klokken naar zijn huis in de Oliestraat te brengen. In het donker hebben ze de klokken begraven in de achtertuin. Daar, onder een bed viooltjes in zijn achtertuin, wachtten de klokken zwijgend het einde van de oorlog af. O schrik, toen ze weer werden opgegraven waren er een paar zoek! Ze waren diep in de drassige bodem gezakt, bleek later. Zware kwaliteit, die Hemonyklokken…

Poëtische smeekbede

In het gemeentehuis van Zaltbommel hangt op de kamer van Margot Schreuder nog een herinnering aan die tijd. Op de achterkant van een klein schilderij van de Gasthuistoren staat een gedicht uit 1946. Een jaar na de bevrijding roept de dichter op om geld in te zamelen en de toren weer te herstellen, inclusief carillon en paardenspel.

www.gasthuiskapel.nl/carillon

Categories:: Muziek Zaltbommel Klokluiden

Meer verhalen

Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp