Het carillon in de Zaltbommelse Gasthuistoren stamt uit de 17e eeuw. De klokken zijn gegoten door de beroemde klokkengieters François en Pierre Hemony, de absolute wereldtop uit die tijd. Een kostbare schat om te koesteren, door de tijden heen.

Vanuit de toren zorgt de beiaardier er al eeuwen voor dat de mooiste muziek over Zaltbommel klinkt. Het verhaal gaat dat de klanken van het carillon in 1842 zelfs de beroemde componist Franz Liszt wisten te verleiden tot een bezoekje aan de toren. Hij was (per stoomboot) via de Waal op doorreis en zou het carillon en de bespeler met een bezoek hebben vereerd. De huidige stadsbeiaardier (Ru Stolk) doet zijn werk alweer meer dan 40 jaar op dinsdagen tijdens de markt net zoals zijn voorgangers deden.

De klokken begraven

In de Tweede Wereldoorlog slaagde de Bommelse burgerij erin om de fraaie klokken te behouden door ze te verbergen. In december 1944 gaven de Duitse bezetters opdracht om de Gasthuistoren af te breken. In omliggende plaatsen waren er al kerktorens opgeblazen. De Gasthuistoren werd gedeeltelijk afgebroken: de lantaarn, het bovenste deel, werd verwijderd, zodat de toren niet meer kon worden gebruikt als uitkijkplek.

Smid Cees Mooring moest het carillon demonteren. Met gevaar voor eigen leven slaagde hij er met zijn medewerkers in om de klokken naar zijn huis in de Oliestraat te brengen. In het donker hebben ze de klokken begraven in de achtertuin. Daar, onder een bed viooltjes in zijn achtertuin, wachtten de klokken zwijgend het einde van de oorlog af. O schrik, toen ze weer werden opgegraven waren er een paar zoek! Ze waren diep in de drassige bodem gezakt, bleek later. Zware kwaliteit, die Hemonyklokken…

Poëtische smeekbede

In het gemeentehuis van Zaltbommel hangt op de kamer van Margot Schreuder nog een herinnering aan die tijd. Op de achterkant van een klein schilderij van de Gasthuistoren staat een gedicht uit 1946. Een jaar na de bevrijding roept de dichter op om geld in te zamelen en de toren weer te herstellen, inclusief carillon en paardenspel.

www.gasthuiskapel.nl/carillon

Categories:: Muziek Zaltbommel Klokluiden

Meer verhalen

Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias