De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Tag / Lijst: Ambachten, Drank, Bier, Zaltbommel

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters