Het Rijk van Nijmegen krijgt een bierboek: van mol tot Raaf. Het is het eerste boek over de geschiedenis van bier in de regio, en is geschreven door Twan Dohmen. Het gaat over het brouwersambt en een nog altijd bestaande steunfonds voor weduwen en gepensioneerden uit de brouwerswereld. Ook geeft het boek een overzicht van biercafés en brouwerijen in Nijmegen en de regio. Van mol tot Raaf wordt zaterdag 14 november om 17.00 gepresenteerd bij boekhandel Dekker v.d. Vegt in Nijmegen.

Bier als brood

Bier brouwen is al eeuwen oud. Ongeveer 5000 jaar geleden werd er al een pilsje genomen door de bevolking van Mesopotamië, het oude Iran. Maar toen was het goudgele vloeistof anders dan nu, want de allereerste biertjes werden gemaakt in de vorm van een brood. Dit brood was van buiten gaar en van binnen week. Als ze dorst hadden, lieten ze het brood weken in water en even later hadden ze dan een biertje. Omdat bier en brood in de Oudheid dezelfde grondstoffen hadden, was bier een even belangrijke voedingsbron als brood!

Bloeiende brouwerijen

In de 21ste eeuw is bier nog steeds mateloos populair, zeker bij feestjes en partijen. Ook het aantal bierbrouwerijen groeit. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, terwijl er nu 312 zijn. Onze provincie is ook rijk aan brouwerijen en streekbieren. Zo heb je in Nijmegen onder andere brouwerijen als de Hemel, dat tevens een museum is, Katjelam, de Brouwtoren en Oersoep. In Huissen zit bijvoorbeeld Het roze varken, in Culemborg de Vrijstad, Wezep de Witte Leeuw, in Zaltbommel Orion en ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een eigen brouwerij.


Bent u benieuwd welke brouwerijen er nog meer in Gelderland te vinden zijn? Dan kunt u op de website Cambrinus.nl kijken, waar ze een lijst hebben samengesteld over bierbrouwerijen per provincie.

Video
Categories:: Redactioneel Drank Nijmegen Bier

Meer verhalen

Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn