Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen