Heeft u last van paraskevidekatriafobie? Dan heeft u het zwaar deze week! Deze fobie met moeilijke naam betekent namelijk dat iemand een ziekelijke angst heeft voor vrijdag de dertiende. En die komt er weer aan. Vrijdag de dertiende staat bij ons te boek als een eeuwenoud bijgeloof. Maar het is maar de vraag of dat het ook daadwerkelijk is. 

width:100%; height: auto;

Zo schrijft NPOgeschiedenis.nl dat het hier gaat om een bijgeloof dat in 1879 voor het eerst in de Nederlandse literatuur is terug te vinden. En toen werd het nog helemaal belachelijk gemaakt.  In Frankrijk wordt al wel veel eerder gerept over de ongelukkige combinatie. Want vrijdag zou een ongeluksdag zijn omdat Christus op een vrijdag gekruisigd is. Maar het zou ook zijn oorsprong kunnen vinden bij de Romeinen, die hun doodsvonnissen uitvoerden op vrijdag. Twaalf was volgens de overlevering het getal van de perfectie. Twaalf apostelen, twaalf maanden in een jaar. Meer dan twaalf zou daarom een ongeluksgetal moeten zijn. Zo was Judas in het bijbelverhaal de dertiende aan het avondmaal en hij verraadde later Jezus.

Een andere mogelijke verklaring is volgens Wikipedia, dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Toch zijn de meeste media het erover eens dat er pas echt bekendheid kwam voor deze vermeende ongeluksdag, toen het boek 'Friday the thirteenth' uit kwam in 1907, van de schrijver Thomas Lawson. 

Het bijgeloof heeft wel de nodige gevolgen. In de Verenigde Staten melden opvallend veel mensen zich ziek volgens Wikipedia en worden zakelijke transacties uitgesteld. Er zijn hotels 'zonder' dertiende verdieping en kamernummer 13, maar er is ook geen rij dertien in het vliegtuig. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek is de kans op verkeersongevallen in Nederland juist kleiner op vrijdag de dertiende. Er komen in ieder geval minder schademeldingen binnen op deze datum. Mogelijk komt dit doordat mensen toch voorzichtiger zijn op deze dagen. 

In 2015 hadden we drie keer een vrijdag de dertiende. Maar goed nieuws voor iedereen die lijdt aan paraskevidekatriafobie; in 2016 hebben we er maar 1. 

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter