Heeft u last van paraskevidekatriafobie? Dan heeft u het zwaar deze week! Deze fobie met moeilijke naam betekent namelijk dat iemand een ziekelijke angst heeft voor vrijdag de dertiende. En die komt er weer aan. Vrijdag de dertiende staat bij ons te boek als een eeuwenoud bijgeloof. Maar het is maar de vraag of dat het ook daadwerkelijk is. 

width:100%; height: auto;

Zo schrijft NPOgeschiedenis.nl dat het hier gaat om een bijgeloof dat in 1879 voor het eerst in de Nederlandse literatuur is terug te vinden. En toen werd het nog helemaal belachelijk gemaakt.  In Frankrijk wordt al wel veel eerder gerept over de ongelukkige combinatie. Want vrijdag zou een ongeluksdag zijn omdat Christus op een vrijdag gekruisigd is. Maar het zou ook zijn oorsprong kunnen vinden bij de Romeinen, die hun doodsvonnissen uitvoerden op vrijdag. Twaalf was volgens de overlevering het getal van de perfectie. Twaalf apostelen, twaalf maanden in een jaar. Meer dan twaalf zou daarom een ongeluksgetal moeten zijn. Zo was Judas in het bijbelverhaal de dertiende aan het avondmaal en hij verraadde later Jezus.

Een andere mogelijke verklaring is volgens Wikipedia, dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Toch zijn de meeste media het erover eens dat er pas echt bekendheid kwam voor deze vermeende ongeluksdag, toen het boek 'Friday the thirteenth' uit kwam in 1907, van de schrijver Thomas Lawson. 

Het bijgeloof heeft wel de nodige gevolgen. In de Verenigde Staten melden opvallend veel mensen zich ziek volgens Wikipedia en worden zakelijke transacties uitgesteld. Er zijn hotels 'zonder' dertiende verdieping en kamernummer 13, maar er is ook geen rij dertien in het vliegtuig. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek is de kans op verkeersongevallen in Nederland juist kleiner op vrijdag de dertiende. Er komen in ieder geval minder schademeldingen binnen op deze datum. Mogelijk komt dit doordat mensen toch voorzichtiger zijn op deze dagen. 

In 2015 hadden we drie keer een vrijdag de dertiende. Maar goed nieuws voor iedereen die lijdt aan paraskevidekatriafobie; in 2016 hebben we er maar 1. 

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette