In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren