In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak