In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel