In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder