In april 2013 hebben wij onze vader naar zijn laatste rustplaats gebracht met een zogenaamde Betuwse loopkoets. Wij wisten eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond en wisten ook niet dat zoiets vroeger werd gebruikt. Wij werden er op gewezen door uitvaartverzorging Erik van Zoest die zelf over een Betuwse loopkoets beschikt. En we moeten zeggen, de uitvaart is mede daardoor heel bijzonder geworden.

Onze vader was een man van de oude stempel. Hij hield heel erg van het leven op zijn boerderij en in die sfeer hebben we dan ook zijn uitvaart geregeld. Zelf had hij op dit gebied niets geregeld, dus dat hebben wij gedaan. Maar we weten zeker dat hij het prachtig zou hebben gevonden.

Het begon ermee dat we hem na zijn overlijden terug hebben gebracht naar de boerderij. Daar stonden nog een paar koeien op de deel. Om het zo authentiek mogelijk te maken, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een sfeer te maken die bij onze vader paste. Zoals het verzamelen van oude gereedschappen en melkbussen rond de kist. We hebben de boel uiteraard wel schoongemaakt om de ongeveer 40 mensen goed te kunnen ontvangen, maar de koeien stonden nog wel vlakbij.

In het achterhuis was de plechtigheid met de dominee en daar stond ook tijdens het condoleren de kist op de Betuwse loopkoets.

Op de dag van de uitvaart was het slecht weer en het regende hard, maar de tocht met de loopkoets van een kleine kilometer naar de begraafplaats per voet was heel bijzonder. Zelf vonden wij het ook veel mooier om met je handen zo dicht bij de kist te kunnen zijn. Als je zelf loopt en zo'n koets duwt geeft dat een heel ander gevoel. Dat gold voor iedereen. Een lijkwagen paste ook niet bij hoe mijn vader leefde. Dit was een heel andere beleving.

Op weg terug naar huis was het opgehouden met regenen en werd het weer mooi weer terwijl de vogels begonnen te fluiten. Voor ons een teken dat we het allemaal goed gedaan hadden en mijn vader op een hele mooie manier hebben kunnen eren.

Galerij
Categories:: Van wieg tot graf Betuwe Ravenswaaij Overlijden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema