Keuring
KOC Bronckhorst is een club die jaarlijks een wedstrijd organiseert voor kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 16 jaar oud.
In de jaren '50- '60 werden er al dergelijke wedstrijden georganiseerd in de regio. Vaak vanuit de agrarische school georganiseerd in samenwerking met VVB's. Door gewijzigde structuren binnen school en verenigingen zijn deze wedstrijden helaas ophouden te bestaan. Tot een aantal jaren geleden, in 2009 een aantal initiatiefnemers deze wedstrijd in de Gemeente Bronckhorst weer nieuw leven hebben ingeblazen. Met als doel kinderen goed leren omgaan met dieren. Ze goed te verzorgen en je daar ook verantwoordelijk voor voelen. De dieren met respect te behandelen. Daarnaast ook als doel kinderen te betrekken bij de agrarische sector, inbrengen van een  competitie element middels een onderlinge wedstrijd en vooral ook voor de gezelligheid, het samenzijn.  Want wat is er mooier dan op de eindkeuring die stralende gezichten te zien, die vol trots hun kalfjes presenteren aan publiek en jury.

Verzorging
Kinderen gaan in een periode van 3 maanden (mei t/m augustus) een kalfje verzorgen. Het kalf regelmatig borstelen, wassen en de staart en oren scheren. Het hok netjes schoon houden en het kalfje netjes kunnen leiden en voorbrengen voor een vakjury. Ook houden zij een wedstrijdboekje bij met daarin de details over het kalfje. Een soort paspoort van het kalf met daarin ook bijgehouden wat het kalfje allemaal eet en drinkt vanaf de geboorte tot aan de eindkeuring. De kinderen worden 2x aan huis bezocht door een jury en beoordeeld om tenslotte op de eindkeuring het eindresultaat te laten zien. Op deze dag showen zij het kalfje voor de jury en het publiek en zijn er mooie prijzen te winnen. Prijzen in de verschillende leeftijdsklassen van de kinderen.

In 2009 begonnen met 15 kinderen op de eindkeuring met in 2015 al 38 enthousiaste deelnemers!

Voor meer informatie kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Augustus Bronckhorst

Meer verhalen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef