Op zondag, Eerste Paasdag, ontsteken de Gilden van Sint Gangulphus en Sint Laurentius het paasvuur om te vieren dat de lente en daarmee het nieuwe jaar en het gildeseizoen zijn begonnen. De gilden doen dit ieder jaar met veel grandeur.

Duivelspop
Het paasvuur in Huissen onderscheidt zich van andere paasvuren, omdat er een duivelspop boven op het vuur wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense gilden ervoor dat iedereen het jaar met een schone lei kan beginnen.    
    
Bij het vallen van de duisternis vertrekken de gilden naar de stadskerk waar de fakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. De koningen van beide gilden zullen het paasvuur ontsteken. Als de pop, die zich boven op de stapel bevindt, vlam vat, zullen de vendeliers van de gilden een vendelhulde brengen aan hun koningen en het publiek.    

Foto: gildenarchief
    
Molenweide    
Het paasvuur zal zoals ieder jaar plaatsvinden op de Molenweide in Huissen. Om circa 21.00 zullen de gilden daar aankomen en wordt de stapel aangestoken. Traditiegetrouw trekt het paasvuur honderden bezoekers die de stapel vanaf de dijk bijzonder goed kunnen zien. In het schijnsel van de vlammen zullen de vendeliers de vendelgroet brengen. Dit jaar zullen de vendeliers met hun vaandels een spektakel brengen. Een primeur!
    
Beloken Pasen
Een week na het paasvuur, is het Beloken Pasen. De dag waarop het Sint Gangulphusgilde haar oprichting viert. Het gilde vindt zijn oorsprong in 1536 en is onafgebroken actief geweest. Samen met het Sint Laurentiusgilde wordt deze dag feestelijk herdacht. Tijdens Beloken Pasen eren de gildebroeders ook hun jubilarissen. 

Foto: gildenarchief
   

Categories:: Feestdagen Pasen Gilden en schutterijen Huissen Keuze van de redactie

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers