Op zondag, Eerste Paasdag, ontsteken de Gilden van Sint Gangulphus en Sint Laurentius het paasvuur om te vieren dat de lente en daarmee het nieuwe jaar en het gildeseizoen zijn begonnen. De gilden doen dit ieder jaar met veel grandeur.

Duivelspop
Het paasvuur in Huissen onderscheidt zich van andere paasvuren, omdat er een duivelspop boven op het vuur wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense gilden ervoor dat iedereen het jaar met een schone lei kan beginnen.    
    
Bij het vallen van de duisternis vertrekken de gilden naar de stadskerk waar de fakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. De koningen van beide gilden zullen het paasvuur ontsteken. Als de pop, die zich boven op de stapel bevindt, vlam vat, zullen de vendeliers van de gilden een vendelhulde brengen aan hun koningen en het publiek.    

Foto: gildenarchief
    
Molenweide    
Het paasvuur zal zoals ieder jaar plaatsvinden op de Molenweide in Huissen. Om circa 21.00 zullen de gilden daar aankomen en wordt de stapel aangestoken. Traditiegetrouw trekt het paasvuur honderden bezoekers die de stapel vanaf de dijk bijzonder goed kunnen zien. In het schijnsel van de vlammen zullen de vendeliers de vendelgroet brengen. Dit jaar zullen de vendeliers met hun vaandels een spektakel brengen. Een primeur!
    
Beloken Pasen
Een week na het paasvuur, is het Beloken Pasen. De dag waarop het Sint Gangulphusgilde haar oprichting viert. Het gilde vindt zijn oorsprong in 1536 en is onafgebroken actief geweest. Samen met het Sint Laurentiusgilde wordt deze dag feestelijk herdacht. Tijdens Beloken Pasen eren de gildebroeders ook hun jubilarissen. 

Foto: gildenarchief
   

Categories:: Feestdagen Pasen Gilden en schutterijen Huissen Keuze van de redactie

Meer verhalen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp