Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt
Rolpens Rolpens

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vorden Vlees

Meer verhalen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry