Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt
Rolpens Rolpens

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vorden, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg