Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de resten die overblijven na het slachten van het varken. Wanneer van de varkensbuik geen mager spek wordt gemaakt, maar de boerin liever mooie droge worsten heeft, kan de buik gebruikt worden voor zwoerdrolletjes. Deze wordt dan grotendeels ontdaan van het magere vlees, want daarvan wordt bij voorkeur de droge worst gemaakt. Wat overblijft is een lange plaat zwoerd (huid van het varken) met daarop een dun laagje spek en vlees. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een lange dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Dat geeft een betere houdbaarheid. Na het garen wordt de lange rol in kleine stukken gesneden en warm gegeten bij stamppotten of koud op boerenbrood. Zwoerdrolletjes zijn vooral in het oosten van Gelderland nog regelmatig te koop.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt
Rolpens Rolpens

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vorden, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf