Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Landbouw

Meer verhalen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui