Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Landbouw

Meer verhalen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland