De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak