De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak