De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven