De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn