De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder