De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder