De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak