De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink