De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve