De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters