De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink