De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer