Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Categories:: Eten en drinken Veluwe Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink