Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Categories:: Eten en drinken Veluwe Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen