Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Categories:: Eten en drinken Veluwe Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters