Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Categories:: Eten en drinken Veluwe Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak