Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak