Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias