Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos