Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek