Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen