Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea