Boerenbruiloft Anno 1900

De Koetsiersvereniging In ‘t Tuug Lichtenvoorde-Varsseveld vierde haar 30 jarig jubileum op een bijzondere manier en wel met een Boerenbruiloft.

Vroeger werd zo’n trouwerij aangekondigd door twee naaste buren van de bruid, die gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze een gaostok (wandelstok ) bij zich.

Traditie was dat ze bij elke aankondiging een “glaasje “kregen. Om niemand te vergeten werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gedaan.

Zodra de dag aangebroken was, werd er de dag tevoren door de buurt het huis versiert met dennenboompjes bij de voordeur, versiert met papieren roosjes. Ook op de deel waar het feest gevierd gaat worden werden de slingers opgehangen, evenals een boog om de stoelen van het bruidspaar werd versierd met dennengroen en roosjes. Zo is dat ook gebeurd op 6 juni 2012.

De leden van de koetsiersvereniging waren uitgenodigd om het bruidspaar met hun ouders en grootouders en buren naar de trouwlocatie te rijden in hun antieke koetsen. De rijtuigen stonden om 11 uur klaar, de bruidegom kon instappen, met natuurlijk het gebruikelijke bruidsboeket. De tweede koets was voor de ouders, de derde voor de grootouders verder voor de getuigen en de buren. Op weg naar het huis van het bruidje met haar familie.

Het bruidje was prachtig gekleed in een zwarte jurk, met een zwart damasten schort, en een bijpassende hoed en tasje. Vervolgens ging de stoet richting het “Hofshuus “waar de plechtigheid plaatsvond. De ambtenaar hield een redevoering en las de trouwakte voor waarop het bruidspaar elkaar het jawoord gaven. Met een traditionele ganzeveer werden de akten ondertekend door de bruid en bruidegom, ouders en getuigen.

Na de huwelijksvoltrekking werd door de vader van het bruid een bruidskoe aangeboden getooid met een prachtige krans. Van de buren kregen ze een prachtige klok. Vervolgens werden alle genodigden aan de koffie-tafel uitgenodigd, deze werd verzorgd door de buurvrouwen (in ons geval leden van de vereniging).

Na afloop ging het hele gezelschap + bruidskoe naar de boerderij van de bruid, waar het huwelijksfeest gevierd zou worden. Onderweg werd er halt gehouden door de buurt, deze hadden een touw over de weg gespannen. Er moest eerst een “borreltje “ ingeschonken worden door het bruidspaar. s ‘Avonds werd er een bruiloftsfeest gevierd met een muzikale medewerking van enkele “trekzakken“ (zo werden vroeger de harmonika’s genoemd).

Dit is zo mijn verhaal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over Gelderse tradities rond trouwen:

Video
Categories:: Van wieg tot graf Boerengebruik Trouwen Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha