In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders