In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak