In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert