In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink