In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer