In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten