In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis