In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn