In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen