In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink