In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas