In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman