In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak