In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry