Vendelzwaaien in Gelderland

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een uiting waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Vendelzwaaien is het uitoefenen van een aantal slagen met een stok met contragewicht, voorzien van een stoffen (lappen)doek. Vendelen is een Gelderse traditionele bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied.

De 62 Schutterijen en Gilden in Gelderland hebben bijna allemaal enkele vendeliers of meerdere vendeliers binnen hun gelederen, wat een totaal geeft van 700 beoefenaars. Een vendelier draagt hetzelfde uniform als de overige schutters/gildeleden van zijn schutterij of gilde. Iedere schutterij of gilde heeft een eigen uniform in Gelderland wat vaak dateert en correspondeert met de ontstaansgeschiedenis van de schutterij of het gilde waartoe men behoort.

Vendelen is een bezigheid, wanneer het door bekwame, kundige handen uitgeoefend wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. De vendelhulde zelf wordt een gebed en strijd genoemd, terwijl de vendeliers er steeds aan worden herinnerd, dat ze met gewijde vendels vendelen. Als we de vendeliers volgen in hun slagen kunnen we het volgende herkennen: Het rondzwaaien boven het hoofd betekent: houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat. Als de vlag wordt rond gegooid om de hals betekent dit: weer je geducht al zal dit ook je hoofd moeten kosten. Wanneer de vlag om de lendenen wordt gedraaid : geef aan dit werk je kracht, je lichaam en desnoods je leven. Als de vlag draait om de knieën betekend dit: houd je leden lenig en je kunt ook knielen. De vlag draait om de enkels: laat de vlag steeds draaien, maar zorg ervoor dat deze schoon en rein blijft, het symbool hiervan is dat de vendelier mag nimmer met het vendel de grond zal raken. Zo heeft elke slag die wordt gemaakt met het vendel zijn eigen betekenis.

In Gelderland kennen we groepsvendelen, acrobatisch/solo vendelen en groeps-acrobatisch vendelzwaaien. In deze klassen worden op de diverse schuttersconcoursen wedstrijden georganiseerd op veelal mechanische muziek. Een bekwame jury beoordeelt de slagen en geeft hier een rapport over uit, waarmee men prijzen kan behalen.

Bekijk het fragment uit onze TV uitzending over het vendelzwaaien:

 

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Gelderland Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias