Vendelzwaaien in Gelderland

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een uiting waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Vendelzwaaien is het uitoefenen van een aantal slagen met een stok met contragewicht, voorzien van een stoffen (lappen)doek. Vendelen is een Gelderse traditionele bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied.

De 62 Schutterijen en Gilden in Gelderland hebben bijna allemaal enkele vendeliers of meerdere vendeliers binnen hun gelederen, wat een totaal geeft van 700 beoefenaars. Een vendelier draagt hetzelfde uniform als de overige schutters/gildeleden van zijn schutterij of gilde. Iedere schutterij of gilde heeft een eigen uniform in Gelderland wat vaak dateert en correspondeert met de ontstaansgeschiedenis van de schutterij of het gilde waartoe men behoort.

Vendelen is een bezigheid, wanneer het door bekwame, kundige handen uitgeoefend wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. De vendelhulde zelf wordt een gebed en strijd genoemd, terwijl de vendeliers er steeds aan worden herinnerd, dat ze met gewijde vendels vendelen. Als we de vendeliers volgen in hun slagen kunnen we het volgende herkennen: Het rondzwaaien boven het hoofd betekent: houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat. Als de vlag wordt rond gegooid om de hals betekent dit: weer je geducht al zal dit ook je hoofd moeten kosten. Wanneer de vlag om de lendenen wordt gedraaid : geef aan dit werk je kracht, je lichaam en desnoods je leven. Als de vlag draait om de knieën betekend dit: houd je leden lenig en je kunt ook knielen. De vlag draait om de enkels: laat de vlag steeds draaien, maar zorg ervoor dat deze schoon en rein blijft, het symbool hiervan is dat de vendelier mag nimmer met het vendel de grond zal raken. Zo heeft elke slag die wordt gemaakt met het vendel zijn eigen betekenis.

In Gelderland kennen we groepsvendelen, acrobatisch/solo vendelen en groeps-acrobatisch vendelzwaaien. In deze klassen worden op de diverse schuttersconcoursen wedstrijden georganiseerd op veelal mechanische muziek. Een bekwame jury beoordeelt de slagen en geeft hier een rapport over uit, waarmee men prijzen kan behalen.

Bekijk het fragment uit onze TV uitzending over het vendelzwaaien:

 

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Gelderland Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz