Vendelzwaaien in Gelderland

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een uiting waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Vendelzwaaien is het uitoefenen van een aantal slagen met een stok met contragewicht, voorzien van een stoffen (lappen)doek. Vendelen is een Gelderse traditionele bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied.

De 62 Schutterijen en Gilden in Gelderland hebben bijna allemaal enkele vendeliers of meerdere vendeliers binnen hun gelederen, wat een totaal geeft van 700 beoefenaars. Een vendelier draagt hetzelfde uniform als de overige schutters/gildeleden van zijn schutterij of gilde. Iedere schutterij of gilde heeft een eigen uniform in Gelderland wat vaak dateert en correspondeert met de ontstaansgeschiedenis van de schutterij of het gilde waartoe men behoort.

Vendelen is een bezigheid, wanneer het door bekwame, kundige handen uitgeoefend wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. De vendelhulde zelf wordt een gebed en strijd genoemd, terwijl de vendeliers er steeds aan worden herinnerd, dat ze met gewijde vendels vendelen. Als we de vendeliers volgen in hun slagen kunnen we het volgende herkennen: Het rondzwaaien boven het hoofd betekent: houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat. Als de vlag wordt rond gegooid om de hals betekent dit: weer je geducht al zal dit ook je hoofd moeten kosten. Wanneer de vlag om de lendenen wordt gedraaid : geef aan dit werk je kracht, je lichaam en desnoods je leven. Als de vlag draait om de knieën betekend dit: houd je leden lenig en je kunt ook knielen. De vlag draait om de enkels: laat de vlag steeds draaien, maar zorg ervoor dat deze schoon en rein blijft, het symbool hiervan is dat de vendelier mag nimmer met het vendel de grond zal raken. Zo heeft elke slag die wordt gemaakt met het vendel zijn eigen betekenis.

In Gelderland kennen we groepsvendelen, acrobatisch/solo vendelen en groeps-acrobatisch vendelzwaaien. In deze klassen worden op de diverse schuttersconcoursen wedstrijden georganiseerd op veelal mechanische muziek. Een bekwame jury beoordeelt de slagen en geeft hier een rapport over uit, waarmee men prijzen kan behalen.

Bekijk het fragment uit onze TV uitzending over het vendelzwaaien:

 

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Gelderland Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager