Vendelzwaaien in Gelderland

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een uiting waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Vendelzwaaien is het uitoefenen van een aantal slagen met een stok met contragewicht, voorzien van een stoffen (lappen)doek. Vendelen is een Gelderse traditionele bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied.

De 62 Schutterijen en Gilden in Gelderland hebben bijna allemaal enkele vendeliers of meerdere vendeliers binnen hun gelederen, wat een totaal geeft van 700 beoefenaars. Een vendelier draagt hetzelfde uniform als de overige schutters/gildeleden van zijn schutterij of gilde. Iedere schutterij of gilde heeft een eigen uniform in Gelderland wat vaak dateert en correspondeert met de ontstaansgeschiedenis van de schutterij of het gilde waartoe men behoort.

Vendelen is een bezigheid, wanneer het door bekwame, kundige handen uitgeoefend wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. De vendelhulde zelf wordt een gebed en strijd genoemd, terwijl de vendeliers er steeds aan worden herinnerd, dat ze met gewijde vendels vendelen. Als we de vendeliers volgen in hun slagen kunnen we het volgende herkennen: Het rondzwaaien boven het hoofd betekent: houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat. Als de vlag wordt rond gegooid om de hals betekent dit: weer je geducht al zal dit ook je hoofd moeten kosten. Wanneer de vlag om de lendenen wordt gedraaid : geef aan dit werk je kracht, je lichaam en desnoods je leven. Als de vlag draait om de knieën betekend dit: houd je leden lenig en je kunt ook knielen. De vlag draait om de enkels: laat de vlag steeds draaien, maar zorg ervoor dat deze schoon en rein blijft, het symbool hiervan is dat de vendelier mag nimmer met het vendel de grond zal raken. Zo heeft elke slag die wordt gemaakt met het vendel zijn eigen betekenis.

In Gelderland kennen we groepsvendelen, acrobatisch/solo vendelen en groeps-acrobatisch vendelzwaaien. In deze klassen worden op de diverse schuttersconcoursen wedstrijden georganiseerd op veelal mechanische muziek. Een bekwame jury beoordeelt de slagen en geeft hier een rapport over uit, waarmee men prijzen kan behalen.

Bekijk het fragment uit onze TV uitzending over het vendelzwaaien:

 

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Gelderland Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten