De arbeiders op de Veluwe hadden het in het begin van de vorige eeuw niet breed. Het kopen van Sinterklaaslekkernijen, laat staan dito cadeaus konden veel gezinnen zich simpelweg niet veroorloven. Dankzij een gebruik bij de Veluwse bakkers kwam er in sommige gevallen echter wel een lekker plakje krentewegge of een stuk speculaas op tafel. Op Sinterklaasavond was het namelijk de gewoonte om te dobbelen in de bakkerij.

‘ Het dobbelen om een witte – of krentenbrood was een der grootste genoegens van het jaar’, zo kunnen we lezen in de Nieuwe Apeldoornsche Courant van 5 december 1951. Behalve om luxe broden (normaal gesproken at men in die dagen vooral roggebrood) kon men ook dobbelen om een stevige speculaaspop met amandelen, de zogenoemde vrijers en vrijsters. Tegen een vergoeding van een paar cent kon iedereen meedoen aan dit stukje volksvermaak.

De bakker als croupier

In de bakkerij rook het nog heerlijk naar versgebakken speculaas als de menigte zich verdrong rondom de bakkerstrog die fungeerde als dobbeltafel. In een diep etensbord werden een drietal dobbelstenen gegooid en de bakker zelf speelde zijn rol als croupier met verve. Dit alles bij de zachte verlichting van enkele snotneuzen, kleine olielampjes waar normaal gesproken de oven mee werd verlicht.

Langs de wanden of op een speciale Sint Nicolaastafel waren de lekkernijen uitgestald. Er werd gedobbeld tot de hele voorraad was weggespeeld en menig gezin die avond dus toch kon genieten van Sinterklaasavond. 

Dobbelen mocht niet meer, andere spelen wel

Helaas was het de overheid die aan dit relatief onschuldige spel een einde maakte. De bakkers lieten zich echter niet uit het veld slaan en vervingen het dobbelspel door andere spelen. Voortaan deed men een schijfschieten en sjoelen in de bakkerij met als inzet niet alleen wittebroden, krentenbroden en koekvrijers. Ook taarten, gebak, sigaren en sigaretten, chocolade enz. werden voortaan verloot.

De spelen in de bakkerij beperkten zich bovendien niet langer tot Sinterklaasavond: voortaan werd er al wekenlang van te voren ’s avonds gespeeld en plezier gemaakt in de bakkerij. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Categories:: Feestdagen Veluwe Sinterklaas Brood en banket December

Meer verhalen

Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman