De arbeiders op de Veluwe hadden het in het begin van de vorige eeuw niet breed. Het kopen van Sinterklaaslekkernijen, laat staan dito cadeaus konden veel gezinnen zich simpelweg niet veroorloven. Dankzij een gebruik bij de Veluwse bakkers kwam er in sommige gevallen echter wel een lekker plakje krentewegge of een stuk speculaas op tafel. Op Sinterklaasavond was het namelijk de gewoonte om te dobbelen in de bakkerij.

‘ Het dobbelen om een witte – of krentenbrood was een der grootste genoegens van het jaar’, zo kunnen we lezen in de Nieuwe Apeldoornsche Courant van 5 december 1951. Behalve om luxe broden (normaal gesproken at men in die dagen vooral roggebrood) kon men ook dobbelen om een stevige speculaaspop met amandelen, de zogenoemde vrijers en vrijsters. Tegen een vergoeding van een paar cent kon iedereen meedoen aan dit stukje volksvermaak.

De bakker als croupier

In de bakkerij rook het nog heerlijk naar versgebakken speculaas als de menigte zich verdrong rondom de bakkerstrog die fungeerde als dobbeltafel. In een diep etensbord werden een drietal dobbelstenen gegooid en de bakker zelf speelde zijn rol als croupier met verve. Dit alles bij de zachte verlichting van enkele snotneuzen, kleine olielampjes waar normaal gesproken de oven mee werd verlicht.

Langs de wanden of op een speciale Sint Nicolaastafel waren de lekkernijen uitgestald. Er werd gedobbeld tot de hele voorraad was weggespeeld en menig gezin die avond dus toch kon genieten van Sinterklaasavond. 

Dobbelen mocht niet meer, andere spelen wel

Helaas was het de overheid die aan dit relatief onschuldige spel een einde maakte. De bakkers lieten zich echter niet uit het veld slaan en vervingen het dobbelspel door andere spelen. Voortaan deed men een schijfschieten en sjoelen in de bakkerij met als inzet niet alleen wittebroden, krentenbroden en koekvrijers. Ook taarten, gebak, sigaren en sigaretten, chocolade enz. werden voortaan verloot.

De spelen in de bakkerij beperkten zich bovendien niet langer tot Sinterklaasavond: voortaan werd er al wekenlang van te voren ’s avonds gespeeld en plezier gemaakt in de bakkerij. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Categories:: Feestdagen Veluwe Sinterklaas Brood en banket December

Meer verhalen

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert