Smeden is een methode van metaalbewerking die al vele eeuwen oud is. Reeds in het eerste Bijbelboek (Genesis) wordt gesproken over een smid: het is dus één van de eerst beschreven beroepen!

Door metaal in vuur te verwarmen wordt het mogelijk het metaal te bewerken met hamer en aambeeld. Wanneer metaal is gesmeed is het opmerkelijk veel sterker dan wanneer een gelijke vorm bijvoorbeeld is gegoten. Dit komt onder meer door de structuur die het metaal na de verhitting en bewerking heeft gekregen. Temperatuur van vuur en ijzer zijn daarbij van groot belang, evenzeer als de vaardigheden van de smid.

In vroeger tijden waren er ook in Gelderland veel verschillende smederijen, elk dorp had zijn eigen smid. Of soms, zoals bijvoorbeeld in Angerlo, meerdere smeden. Zo waren er bijvoorbeeld ‘protestantse’ en ‘katholieke’ smeden en natuurlijk hoefsmeden en smederijen waar bijvoorbeeld bouwbeslag (zoals gehengen, windwervels en muurankers) of wagenwielen werden gesmeed.

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.

(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink!

Het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) is de branchevereniging van de professionele, ambachtelijke smederijen. Door dit gilde van smeden wordt de kwaliteit van het smeedwerk gewaarborgd en alles in het werk gesteld om het ambacht te behouden!

Omdat wij het van groot belang vinden om kwalitief hoogwaardig smeedwerk af te leveren, zijn wij actief lid van het NGK.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken en restaureren van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal!

 

Smeden, dat is wat onze grote passie is!

We zijn dan ook ontzettend blij dat het eerste deel van onze bedrijfsgebouw een authentieke smederij is. We beschikken in de smederij over een dubbel ingemetseld smidsvuur. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig gereedschap van oudere smeden over kunnen nemen en daarnaast natuurlijk zelf veel nieuwe gereedschappen vervaardigd! Zo konden we onze smederij opbouwen en uitbreiden met de juiste gereedschappen en machines.

In de smederij hebben we ook een grote luchthamer staan, zodat we ook grotere werkstukken op ambachtelijke wijze kunnen smeden.

 

Bekijk het fragment uit onze uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Angerlo

Meer verhalen

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf