Smeden is een methode van metaalbewerking die al vele eeuwen oud is. Reeds in het eerste Bijbelboek (Genesis) wordt gesproken over een smid: het is dus één van de eerst beschreven beroepen!

Door metaal in vuur te verwarmen wordt het mogelijk het metaal te bewerken met hamer en aambeeld. Wanneer metaal is gesmeed is het opmerkelijk veel sterker dan wanneer een gelijke vorm bijvoorbeeld is gegoten. Dit komt onder meer door de structuur die het metaal na de verhitting en bewerking heeft gekregen. Temperatuur van vuur en ijzer zijn daarbij van groot belang, evenzeer als de vaardigheden van de smid.

In vroeger tijden waren er ook in Gelderland veel verschillende smederijen, elk dorp had zijn eigen smid. Of soms, zoals bijvoorbeeld in Angerlo, meerdere smeden. Zo waren er bijvoorbeeld ‘protestantse’ en ‘katholieke’ smeden en natuurlijk hoefsmeden en smederijen waar bijvoorbeeld bouwbeslag (zoals gehengen, windwervels en muurankers) of wagenwielen werden gesmeed.

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.

(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink!

Het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) is de branchevereniging van de professionele, ambachtelijke smederijen. Door dit gilde van smeden wordt de kwaliteit van het smeedwerk gewaarborgd en alles in het werk gesteld om het ambacht te behouden!

Omdat wij het van groot belang vinden om kwalitief hoogwaardig smeedwerk af te leveren, zijn wij actief lid van het NGK.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken en restaureren van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal!

 

Smeden, dat is wat onze grote passie is!

We zijn dan ook ontzettend blij dat het eerste deel van onze bedrijfsgebouw een authentieke smederij is. We beschikken in de smederij over een dubbel ingemetseld smidsvuur. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig gereedschap van oudere smeden over kunnen nemen en daarnaast natuurlijk zelf veel nieuwe gereedschappen vervaardigd! Zo konden we onze smederij opbouwen en uitbreiden met de juiste gereedschappen en machines.

In de smederij hebben we ook een grote luchthamer staan, zodat we ook grotere werkstukken op ambachtelijke wijze kunnen smeden.

 

Bekijk het fragment uit onze uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Angerlo

Meer verhalen

Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole