Smeden is een methode van metaalbewerking die al vele eeuwen oud is. Reeds in het eerste Bijbelboek (Genesis) wordt gesproken over een smid: het is dus één van de eerst beschreven beroepen!

Door metaal in vuur te verwarmen wordt het mogelijk het metaal te bewerken met hamer en aambeeld. Wanneer metaal is gesmeed is het opmerkelijk veel sterker dan wanneer een gelijke vorm bijvoorbeeld is gegoten. Dit komt onder meer door de structuur die het metaal na de verhitting en bewerking heeft gekregen. Temperatuur van vuur en ijzer zijn daarbij van groot belang, evenzeer als de vaardigheden van de smid.

In vroeger tijden waren er ook in Gelderland veel verschillende smederijen, elk dorp had zijn eigen smid. Of soms, zoals bijvoorbeeld in Angerlo, meerdere smeden. Zo waren er bijvoorbeeld ‘protestantse’ en ‘katholieke’ smeden en natuurlijk hoefsmeden en smederijen waar bijvoorbeeld bouwbeslag (zoals gehengen, windwervels en muurankers) of wagenwielen werden gesmeed.

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.

(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink!

Het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) is de branchevereniging van de professionele, ambachtelijke smederijen. Door dit gilde van smeden wordt de kwaliteit van het smeedwerk gewaarborgd en alles in het werk gesteld om het ambacht te behouden!

Omdat wij het van groot belang vinden om kwalitief hoogwaardig smeedwerk af te leveren, zijn wij actief lid van het NGK.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken en restaureren van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal!

 

Smeden, dat is wat onze grote passie is!

We zijn dan ook ontzettend blij dat het eerste deel van onze bedrijfsgebouw een authentieke smederij is. We beschikken in de smederij over een dubbel ingemetseld smidsvuur. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig gereedschap van oudere smeden over kunnen nemen en daarnaast natuurlijk zelf veel nieuwe gereedschappen vervaardigd! Zo konden we onze smederij opbouwen en uitbreiden met de juiste gereedschappen en machines.

In de smederij hebben we ook een grote luchthamer staan, zodat we ook grotere werkstukken op ambachtelijke wijze kunnen smeden.

 

Bekijk het fragment uit onze uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Angerlo

Meer verhalen

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman