Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke