Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman