Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak