Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp