Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz