Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof