Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak