Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut