Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt