Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters