Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp