Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers