Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers