Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias