Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte