Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Zetten, Vlees, Keuze van de redactie

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk