Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Zetten, Vlees, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden