Vroeger werden gewoonlijk ruim voor palmpasen in de Veluwe in een aantal dorpen en stadjes in de streek rond Barneveld en Wageningen andere palmpaasbroodjes gebakken. In smaak lijken ze het meest op Zeeuwse bolussen. De broodjes zijn iets minder donker gebakken als Zeeuwse bolussen maar hebben wel een vergelijkbare smaak en structuur en worden niet tot een soort drol als bij Zeeuwse bolussen opgerold maar in de grove vorm van een haantje.

Bij twee bakkers in dat stuk van de Veluwe worden de “Haantjes pik”vandaag de dag nog gebakken: bij Bakkerij van Voorthuizen in Wageningen en bij De al bijna 120 jaar oude Bakkerij Koot in Barneveld. Maar ook elders ( in het hele land) zijn er nog een paar bakkers die een vergelijkbaar Palmpaashaantje bakken. Net zoals vaker gebruikelijk bij bakkers houden bakkers die dit nu bakken het recept geheim van de originele “Haantjes Pik”.

Maar met volgend recept kan men erg lekkere eigen “Haantjes Pik” bakken.

HAANTJE PIK een traditionele paaslekkernij van de West Veluwe

½ kilo liefst zeeuwse bloem of speltbloem
1 zakje droge gist of 25 gram verse gist
1 schepje suiker
¼ liter melk ( handwarm)
80 gram rietsuiker
1 theelepel zout
100 gram boter ( net gesmolten, maar niet warm)
150 gram lichte basterdsuiker
3 eetlepels gemalen ceylon kaneel

Maak een giststarter van een beetje lauwe melk, met een aar scheppen bloem een schepje suiker de gist. Zet het op een lauwwarme plek tot het gaat bruisen.
Zeef de bloem in een deegkom. Giet het zout langs de rand. Giet de giststarter erbij. Werk die door de bloem en voeg langzaam al roerend de rest van de melk erbij.
Voeg dan de gesmolten boter, de rietsuiker, de helft van het kaneel erbij en kneed alles door elkaar zodat er een goed ( licht plakkerig) deeg ontstaat. Dek de deeglom af met een doek en laat het deeg minstens een kwartier rustig zetten en voorrijzen.

Kneed het dan een kwartier op een licht met olie ingevet aanrecht. Veeg de deegkom goed leeg en kwast deze ook in met wat olie.
Doe het deeg in de deegkom. Zet het deeg nu weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een uur weg om te rijzen. Het volume moet in die tijd zeker meer dan verdubbeld zijn.
Meng de lichte basterdsuiker met de rest van het kaneel. Strooi hiervan 2/3 op je werkvlak. Verdeel het deeg in tien delen en rol deze door de suiker uit tot lange strengen. Zorg dat het deeg overal met de kaneelsuiker bedekt is. Vorm die strengen tot een soort haantje..

Neem een bakblik, leg er een vel bakpapier op. Verdeel de haantjes over het bakblik en laat de haantjes weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur narijzen. Veel langer is niet echt nodig, want dan raakt men ook de haantjes vorm een beetje kwijt.
Verwarm de oven voor op 220⁰C. Bestrooi de haantjes net voor het bakken nog met de rest van de kaneel/basterdsuiker en bak de broodjes in 6 tot 8 minuten gaar. Maar laat ze vooral niet te lang in de oven en haal ze gelijk na het bakken uit de oven, want anders kleuren ze te donker en worden ze te weinig klef. Haal de broodjes uit de oven. Maar laat ze niet ver afkoelen. Want dan kan men ze het beste in een grote plastic bak doen en ze daar helemaal in laten afkoelen. Zo blijven ze heel lekker klef en plakkerig. Sommige bakkers bewaarden ze vroeger in speciale platte houten bakkerdozen.

Traditioneel worden ze gegeten met roomboter besmeerd en dan soms zelfs weer met kaneelsuiker bestrooid. En ze worden natuurlijk op Palmpaasstokken gezet. Maar dan loopt men het risico dat aan het eind van de Palmpaasoptocht de kinderen met een kale palmpaasstok thuiskomen. 


Het recept van gewone palmpaasbroodjes
Recept Zeeuwse Bolus

In de uitzending van 28 maart 2016 de Paasstafel met Haantje Pik

Video
Categories:: Eten en drinken Brood en banket Recept Palmpasen Wageningen Barneveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen