Maandag 28 maart kunt u kijken naar de allerlaatste uitzending van Een wagen vol verhalen. Drie seizoenen lang hebben we met veel plezier de verhalen over tradities en gebruiken in Gelderland opgetekend. En dat doen we nog één keer, als afsluiting bij Kasteel Doornenburg. De opnames voor deze uitzending maakten we op zaterdag tegelijk met de Gelredag. De hele dag was het kasteel open voor publiek en was het terrein gevuld met tradities en gebruiken. Bezoekers konden onder andere koekslaan, vlegel hangen en boogschieten.

Wijnand en Berry Hazeleger hebben er altijd al een dag opzitten, voordat ze bij onze opnamelocaties aankomen. We mochten deze keer met ze meekijken, hoe ze in de vroege ochtend hun paarden verzorgen en spullen klaarzetten voor een dag 'Wagen vol verhalen'.  

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink 

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink waren twee seizoenen lang verhalenverteller op onze wagen. Eric is net uitgeroepen tot vertelambassadeur van het jaar en vertelde nog één keer volksverhalen voor onze bezoekers. Ook zijn vertelcollega Gery was aanwezig. Hij vertolkte zijn andere talent als troubadour.

De bezoekende kinderen vertelden hun eigen verhaal. Zij verzonnen een sprookje achter het gebruikenluik. 

Via onze site heeft u kunnen stemmen over welk verhaal er absoluut nog verteld moest worden op onze wagen. Het publiek koos het verhaal van Henk Zegers, De dag dat fietsen geen fietsen heet. In onze wagen vertelde ambassadeur Henk over het dauwtrappen tijdens Hemelvaart.

Paastafel

Midden op de binnenplaats van het kasteel hadden we een paastafel gedekt. Pasen is natuurlijk gelinkt aan allerlei tradities die met eten te maken hebben. Zo hadden wij de bakker van het Haantje Pikbrood aan tafel en de bakker die tweevoudig winnaar werd van het beste paasbrood. Natuurlijk ontbrak ook niet een verhaal over gekookte eieren. Onlosmakelijk verbonden met Pasen

De uitzendingen van het laatste seizoen werden aan- en uitgeroepen door onze drie stadsomroepers, Peer Witzel, Theo Tankink en Piet Schuijn. Bij het kasteel riepen ze voor het laatst met ons mee. We testten bovendien voor eens en voor altijd welke omroeper de meeste decibellen produceert.

Heidevolk

De folk- vikingmetalband Heidevolk liet onder grote belangstelling hun vertolking horen van het Gelders volkslied. 

Kijk komende maandag naar Een wagen vol verhalen om nog één keer de tradities en gebruiken uitgelicht te zien op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. Zaterdag 2 april kunt u dan nog de laatste Gelredag bezoeken bij Kasteel Cannenburch.

 

Galerij
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem