Maandag 28 maart kunt u kijken naar de allerlaatste uitzending van Een wagen vol verhalen. Drie seizoenen lang hebben we met veel plezier de verhalen over tradities en gebruiken in Gelderland opgetekend. En dat doen we nog één keer, als afsluiting bij Kasteel Doornenburg. De opnames voor deze uitzending maakten we op zaterdag tegelijk met de Gelredag. De hele dag was het kasteel open voor publiek en was het terrein gevuld met tradities en gebruiken. Bezoekers konden onder andere koekslaan, vlegel hangen en boogschieten.

Wijnand en Berry Hazeleger hebben er altijd al een dag opzitten, voordat ze bij onze opnamelocaties aankomen. We mochten deze keer met ze meekijken, hoe ze in de vroege ochtend hun paarden verzorgen en spullen klaarzetten voor een dag 'Wagen vol verhalen'.  

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink 

Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink waren twee seizoenen lang verhalenverteller op onze wagen. Eric is net uitgeroepen tot vertelambassadeur van het jaar en vertelde nog één keer volksverhalen voor onze bezoekers. Ook zijn vertelcollega Gery was aanwezig. Hij vertolkte zijn andere talent als troubadour.

De bezoekende kinderen vertelden hun eigen verhaal. Zij verzonnen een sprookje achter het gebruikenluik. 

Via onze site heeft u kunnen stemmen over welk verhaal er absoluut nog verteld moest worden op onze wagen. Het publiek koos het verhaal van Henk Zegers, De dag dat fietsen geen fietsen heet. In onze wagen vertelde ambassadeur Henk over het dauwtrappen tijdens Hemelvaart.

Paastafel

Midden op de binnenplaats van het kasteel hadden we een paastafel gedekt. Pasen is natuurlijk gelinkt aan allerlei tradities die met eten te maken hebben. Zo hadden wij de bakker van het Haantje Pikbrood aan tafel en de bakker die tweevoudig winnaar werd van het beste paasbrood. Natuurlijk ontbrak ook niet een verhaal over gekookte eieren. Onlosmakelijk verbonden met Pasen

De uitzendingen van het laatste seizoen werden aan- en uitgeroepen door onze drie stadsomroepers, Peer Witzel, Theo Tankink en Piet Schuijn. Bij het kasteel riepen ze voor het laatst met ons mee. We testten bovendien voor eens en voor altijd welke omroeper de meeste decibellen produceert.

Heidevolk

De folk- vikingmetalband Heidevolk liet onder grote belangstelling hun vertolking horen van het Gelders volkslied. 

Kijk komende maandag naar Een wagen vol verhalen om nog één keer de tradities en gebruiken uitgelicht te zien op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. Zaterdag 2 april kunt u dan nog de laatste Gelredag bezoeken bij Kasteel Cannenburch.

 

Galerij
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius