Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek