Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Onweer

08 maart 2015
Gerry

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak