Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo