Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer