Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak