Tegenwoordig wordt er steeds vaker geklaagd over de enorme hoeveelheden voedsel die worden weggegooid en vernietigd. Vroeger was dat in huize Kwak absoluut niet aan de orde. Alles werd opgegeten. Soms zelfs tegen heug en meug. Toch waren er ook lekkere dingen zoals de ‘broodpap’. Warme melk waarin stukken oud wit brood en soms ook plakken oud roggebrood, met de hand gescheurd, werden geweekt. De pap werd op smaak gebracht met gewone suiker of basterdsuiker en een klont boter die smolt in de warme melk mocht zeker niet ontbreken. Zo’n broodpap zat als een blok beton. Daar kon je met gemak een halve dag op buiten spelen. Ik eet hem nog wel eens een enkele keer als we teveel brood over hebben. Bruinbrood weliswaar, maar toch erg lekker.

Gerelateerde verhalen

Bloempap Bloempap
Appelenpap Appelenpap

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Familietraditie

Meer verhalen

VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer