Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Categories:: Eten en drinken Zetten Vlees Keuze van de redactie

Meer verhalen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak