Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Categories:: Eten en drinken Zetten Vlees Keuze van de redactie

Meer verhalen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem