Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Categories:: Eten en drinken Zetten Vlees Keuze van de redactie

Meer verhalen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo