Eén van de markante bijzonderheden rondom een Achterhoekse (boeren)bruiloft was het aanbieden van de bruidskoe. De koe werd beschikbaar gesteld door de vader van de bruid. Dat gebeurde in de regio nog regelmatig tot ongeveer de jaren zestig. Vanuit het ouderlijk huis kreeg de dochter een koe mee voor de boerderij waar zij introk. Samen met de uitzet van linnengoed vormde deze koe de bruidsschat. De historie leert dat deze koe dan later een aparte plaats in de stal innam en dat het echtpaar erg aan het beest gehecht was. Een beest met symboliek onder de beesten zogezegd. Want een Achterhoekse boer en boerin hebben ‘t  in de streektaal  altijd over “de beeste” als het over de koeien gaat.

De bruidskoe werd doorgaans mooi versierd aangeboden, met roosjes van wit dun papier of met een krans van bloemen over de hoorns. De naobers van de bruid zorgden voor het vervoer van de bruidskoe over de weg. Op de route werd onderweg een touw gespannen want daar moest gestopt worden. Het betekende dat er een borrel gedronken moest worden. Begin september 2015 werd dit oude gebruik nieuw leven ingeblazen bij  boerderij Peeleman in de buurtschap Corle bij Winterswijk.

Bruidskoe voor Liesbeth en Marcel in Corle

Op 18 september 2015 stapten Liesbeth te Peele en Marcel Prinsen in het huwelijksbootje. Ter ere van hun huwelijk kreeg het bruidspaar op 8 september een bruidskoe aangeboden, als  onderdeel van de festiviteiten. Traditioneel waren en zijn bij zulke gebeurtenissen de naobers (de buren) nauw betrokken en dat gebeurde hier in Corle nu ook. Van tevoren waren allen gewaarschuwd: “Bij Peeleman wordt een bruidskoe aangevoerd, probeer erbij te zijn!”  Een goede delegatie was present en het was zoals te begrijpen valt  een uiterst plezierige bezigheid, want het nuttige werd met het aangename verenigd. De “naoste naobers” gingen mee om de koe op te halen. De andere naobers verzamelden zich op het erf om het transport op te wachten. Met een versierd touw werd een “blokkade” gevormd want de buurt wilde natuurlijk wel even keuren.

Toen de koe arriveerde werden Liesbeth en Marcel (die tot dan van niets wisten) erbij gehaald. Het was een volkomen verrassing voor het aanstaande bruidspaar. Naober Henk verduidelijkte: “D’r is hier een stop hè ….en dan we’j wal wat dat betekent!” Het jonge stel begreep de hint inderdaad.  Er kwamen flessen en glaasjes te voorschijn. De buurt werd zeer  tevreden gesteld, er werd op dit heuglijke feit een lekker glaasje gedronken. De koe kon de weg naar stal vervolgen, waar ze zich meteen tegoed deed aan het voer dat reeds wachtte. De koe, van het ras Flekvieh en met de naam “Tweeling 281”, moet in februari 2016 afkalven. Het is te hopen en ook de wens dat Liesbeth en Marcel nog lang plezier van deze bruidskoe zullen hebben. ’t Blijft een koe met een verhaal.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Trouwen Drank Boerengebruik Winterswijk Corle Keuze van de redactie

Meer verhalen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks