Eén van de markante bijzonderheden rondom een Achterhoekse (boeren)bruiloft was het aanbieden van de bruidskoe. De koe werd beschikbaar gesteld door de vader van de bruid. Dat gebeurde in de regio nog regelmatig tot ongeveer de jaren zestig. Vanuit het ouderlijk huis kreeg de dochter een koe mee voor de boerderij waar zij introk. Samen met de uitzet van linnengoed vormde deze koe de bruidsschat. De historie leert dat deze koe dan later een aparte plaats in de stal innam en dat het echtpaar erg aan het beest gehecht was. Een beest met symboliek onder de beesten zogezegd. Want een Achterhoekse boer en boerin hebben ‘t  in de streektaal  altijd over “de beeste” als het over de koeien gaat.

De bruidskoe werd doorgaans mooi versierd aangeboden, met roosjes van wit dun papier of met een krans van bloemen over de hoorns. De naobers van de bruid zorgden voor het vervoer van de bruidskoe over de weg. Op de route werd onderweg een touw gespannen want daar moest gestopt worden. Het betekende dat er een borrel gedronken moest worden. Begin september 2015 werd dit oude gebruik nieuw leven ingeblazen bij  boerderij Peeleman in de buurtschap Corle bij Winterswijk.

Bruidskoe voor Liesbeth en Marcel in Corle

Op 18 september 2015 stapten Liesbeth te Peele en Marcel Prinsen in het huwelijksbootje. Ter ere van hun huwelijk kreeg het bruidspaar op 8 september een bruidskoe aangeboden, als  onderdeel van de festiviteiten. Traditioneel waren en zijn bij zulke gebeurtenissen de naobers (de buren) nauw betrokken en dat gebeurde hier in Corle nu ook. Van tevoren waren allen gewaarschuwd: “Bij Peeleman wordt een bruidskoe aangevoerd, probeer erbij te zijn!”  Een goede delegatie was present en het was zoals te begrijpen valt  een uiterst plezierige bezigheid, want het nuttige werd met het aangename verenigd. De “naoste naobers” gingen mee om de koe op te halen. De andere naobers verzamelden zich op het erf om het transport op te wachten. Met een versierd touw werd een “blokkade” gevormd want de buurt wilde natuurlijk wel even keuren.

Toen de koe arriveerde werden Liesbeth en Marcel (die tot dan van niets wisten) erbij gehaald. Het was een volkomen verrassing voor het aanstaande bruidspaar. Naober Henk verduidelijkte: “D’r is hier een stop hè ….en dan we’j wal wat dat betekent!” Het jonge stel begreep de hint inderdaad.  Er kwamen flessen en glaasjes te voorschijn. De buurt werd zeer  tevreden gesteld, er werd op dit heuglijke feit een lekker glaasje gedronken. De koe kon de weg naar stal vervolgen, waar ze zich meteen tegoed deed aan het voer dat reeds wachtte. De koe, van het ras Flekvieh en met de naam “Tweeling 281”, moet in februari 2016 afkalven. Het is te hopen en ook de wens dat Liesbeth en Marcel nog lang plezier van deze bruidskoe zullen hebben. ’t Blijft een koe met een verhaal.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Trouwen Drank Boerengebruik Winterswijk Corle Keuze van de redactie

Meer verhalen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek