Eén van de markante bijzonderheden rondom een Achterhoekse (boeren)bruiloft was het aanbieden van de bruidskoe. De koe werd beschikbaar gesteld door de vader van de bruid. Dat gebeurde in de regio nog regelmatig tot ongeveer de jaren zestig. Vanuit het ouderlijk huis kreeg de dochter een koe mee voor de boerderij waar zij introk. Samen met de uitzet van linnengoed vormde deze koe de bruidsschat. De historie leert dat deze koe dan later een aparte plaats in de stal innam en dat het echtpaar erg aan het beest gehecht was. Een beest met symboliek onder de beesten zogezegd. Want een Achterhoekse boer en boerin hebben ‘t  in de streektaal  altijd over “de beeste” als het over de koeien gaat.

De bruidskoe werd doorgaans mooi versierd aangeboden, met roosjes van wit dun papier of met een krans van bloemen over de hoorns. De naobers van de bruid zorgden voor het vervoer van de bruidskoe over de weg. Op de route werd onderweg een touw gespannen want daar moest gestopt worden. Het betekende dat er een borrel gedronken moest worden. Begin september 2015 werd dit oude gebruik nieuw leven ingeblazen bij  boerderij Peeleman in de buurtschap Corle bij Winterswijk.

Bruidskoe voor Liesbeth en Marcel in Corle

Op 18 september 2015 stapten Liesbeth te Peele en Marcel Prinsen in het huwelijksbootje. Ter ere van hun huwelijk kreeg het bruidspaar op 8 september een bruidskoe aangeboden, als  onderdeel van de festiviteiten. Traditioneel waren en zijn bij zulke gebeurtenissen de naobers (de buren) nauw betrokken en dat gebeurde hier in Corle nu ook. Van tevoren waren allen gewaarschuwd: “Bij Peeleman wordt een bruidskoe aangevoerd, probeer erbij te zijn!”  Een goede delegatie was present en het was zoals te begrijpen valt  een uiterst plezierige bezigheid, want het nuttige werd met het aangename verenigd. De “naoste naobers” gingen mee om de koe op te halen. De andere naobers verzamelden zich op het erf om het transport op te wachten. Met een versierd touw werd een “blokkade” gevormd want de buurt wilde natuurlijk wel even keuren.

Toen de koe arriveerde werden Liesbeth en Marcel (die tot dan van niets wisten) erbij gehaald. Het was een volkomen verrassing voor het aanstaande bruidspaar. Naober Henk verduidelijkte: “D’r is hier een stop hè ….en dan we’j wal wat dat betekent!” Het jonge stel begreep de hint inderdaad.  Er kwamen flessen en glaasjes te voorschijn. De buurt werd zeer  tevreden gesteld, er werd op dit heuglijke feit een lekker glaasje gedronken. De koe kon de weg naar stal vervolgen, waar ze zich meteen tegoed deed aan het voer dat reeds wachtte. De koe, van het ras Flekvieh en met de naam “Tweeling 281”, moet in februari 2016 afkalven. Het is te hopen en ook de wens dat Liesbeth en Marcel nog lang plezier van deze bruidskoe zullen hebben. ’t Blijft een koe met een verhaal.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Trouwen Drank Boerengebruik Winterswijk Corle Keuze van de redactie

Meer verhalen

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink