Aantrekkingskracht van Johannes Zwijsen uit Kerkdriel blijft.

Johannes Zwijsen. Oprichter van de congregatie Zusters van Liefde en van de Broedergemeenschap uit Tilburg.

Al ruim tien jaar neemt een groep religieuzen een ‘ Wagen vol verhalen’ mee terug naar hun vaderland na een verblijf van één week in Nederland. Een prettig verblijf dat geheel in het teken staat van de Mgr. Zwijsentocht naar Kerkdriel en de Vincentiaanse pelgrimage naar België en Frankrijk. Het is de ‘Weg naar St. Paul’.

Uit Indonesië, de Filipijnen en Brazilië komen ze naar Nederland en naar Kerkdriel om eer te bewijzen aan hun oprichter Mgr. Johannes Zwijsen. Jonge religieuzen die nog in hun postulaat en noviciaat zitten en eerdaags hun Eeuwige gelofte afleggen. Johannes Zwijsen is de oprichter van hun congregatie Zusters van Liefde uit Tilburg en van de Broedergemeenschap van Tilburg. Johannes Zwijsen is geboren in Kerkdriel en leefde van 1794 tot 1877. Zijn ouders waren molenaar. Hij was de eerste bisschop van het bisdom `s Hertogenbosch en de eerste aartsbisschop van Utrecht.

Voor het 10de jaar of misschien wel het vijftiende jaar zijn ze te gast in Nederland. Tijdens hun verblijf logeren ze in Tilburg in het Moederhuis. Piet Prinse uit Zaltbommel was al die jaren intensief betrokken en bekend van de Vincentiaanse pelgrimage en de Mgr. Zwijsentocht. Hij was hun vaste chauffeur en begeleider. Vanwege zijn leeftijd heeft hij het stuur moeten overdragen aan Piet Donders. Een frappant detail van deze nieuwe chauffeur is dat hij een ver familielid is van Peerke Donders uit Tilburg. De missionaris die goed werk verrichte in Suriname en na zijn dood in 1982 werd Zalig verklaard.

Deze vrijdag 27 juni wacht een emotionele Piet Prinse samen met Zr. Delian en Zr. Veerle uit Moergestel op het gezelschap dat vanuit Tilburg eerst even een bezoek heeft gebracht aan de begraafplaats in Orthen van Mgr. Zwijsen. Ik mag erbij zijn om verslag te maken. De zon schijnt als de 12 zusters en 6 fraters uit de bus stappen. De sfeer is optimaal. Er is een hartelijke begroeting. De eerste foto`s van de kerk en omgeving worden vastgelegd. De namen van de zusters ben ik alweer vergeten als we richting Mariakapel lopen voor een gebed tot dankbaarheid.

Samen zingen ze het Salve Regina.

Te voet gaat het naar het Mgr. Zwijsenplein om eer te bewijzen aan het borstbeeld van hun oprichter. Het is poseren en foto`s maken. Aan de arm van Piet Prinse hangen intussen 18 camera`s. Want ieder wil zijn eigen plaatje geschoten hebben. Over de vrijdagmarkt wandelt de groep verder naar het geboortehuis op de dijk waar de molen stond van de ouders van Zwijsen. Kraampjes worden goed bekeken. ‘De mensen dus ook deze religieuzen zijn dol op markten’, zegt Zr. Delian.

Bij Natuurlijk Kersvers aan de Noordbeemdenweg in Kerkdriel gebruikt het gezelschap een uitgebreide lunch. Bij het zien van de oranje servetten is de link al snel gelegd en gaat het allereerst over voetbal. Ook zij houden van voetbal en zijn er zeker van dat Brazilië en misschien Nederland wint. Buiten op het terras is het even lekker toeven met zang en muziek. De overige bezoekers genieten en waarderen hun aanwezigheid. Er is applaus.

Na de broodmaaltijd vertrekt het gezelschap richting Sint Jan in den Bosch en dan naar België.

Hierna gaat de Zwijsentocht over in de Vincentiaanse pelgrimage met bezoeken aan Lourdes en Parijs. Plaatsen waar de 17de eeuwse heilige Vincentius á Paulo wereldwijd het initiatief nam tot onderwijs en de armen voorzag van kleding en voedsel. De congregatie Dochters van Liefde had een doorslaggevende invloed op de ontwikkeling van de Vincentiusvereniging.

Galerij
Categories:: Evenementen Herdenken Kerkdriel

Meer verhalen

Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot