Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak