Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters