Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen