Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman