Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra