Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer