Nieuwjaarsbuurt /kleine buurt

Deze nieuwjaarsbuurt (gedeelte van de grote buurt) kwam bij elkaar aan het begin van het nieuwe jaar. Hier was een vaste volgorde in. Daar werd niet van afgeweken. De oudste (en dat was de fam. Makkink-Lubberding) begon en daar werd de volgende afspraak gemaakt. Toen wij trouwden in 1965 waren wij als laatste aan de beurt en inmiddels zijn wij de eerste in de rij die uitnodigen (Dat zegt wel iets over veranderingen in de buurt en over onze leeftijd…!). Vroeger was dit wekelijks en was men eind februari klaar! Nu doet men er soms wel een jaar over voordat men overal geweest is. De traditionele oliebollen kwamen bij een ieder voor de dag, vers gebakken (later uit de diepvries) Waar zijn de oliebollen nu??? Die avonden waren altijd oergezellig! (zijn ze nog!)

Leuk is om te vertellen, dat toen wij voor het eerst meededen, het breiwerk mee werd genomen naar het nieuwjaar schieten. Dina Lebbink (woonde op Gravenstraat 7) heeft dit nog lang volgehouden (‘n Vrouwenhand en een paardentand……!!’). Soms werd voor huwelijken etc ook wel alleen de nieuwjaarsbuurt uitgenodigd. Dan golden wel altijd dezelfde regels voor groen maken ed.

 

Nieuwjaar schieten kinderen

Deze traditie is helemaal verdwenen door het verouderen van de buurt. Al is er nu wel weer toekomst voor deze ceremonie!! Alles wat lopen kan (dus ook de hele kleintjes!) tot een jaar of 18/19 (soms al verkering) gingen op nieuwjaarsmorgen er op uit om in de buurt nieuwjaar te schieten. Daags van te voren sprak men af aan welke kant werd begonnen. Men wisselde dat om het jaar. Knappertjes, pistooltjes tot echte kanonkrakers, alles wat maar veel lawaai maakte, werd in tassen meegesjouwd. En uitgeprobeerd. De groten hielpen de kleintjes. En op die dag, vaak tot laat in de middag werd er goed gebunkerd. En bij Makking-Lubberding werd televisie (zij waren de eerste in de buurt die televisie hadden) gekeken, nieuwjaarsbal in Wenen, (later werd dat het ski-schans-springen in Garmisch-Partenkirchen). Van oliebollen tot nieuwjaarsrolletjes, kinderlikeur, pils, fris, bowl enz. op alles werd getrakteerd. Menig kind kwam overbeladen thuis. (En dan stond er thuis nog soep klaar…!)

Toch waren dit dagen waar ik - want voor ons huwelijk ging ik ook mee - met plezier op terug kijk. En ook onze kinderen - in die tijd waren het in het totaal ongeveer 10 tot 12 buurkinderen - genoten van deze happening.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

AudioVideo
Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Voorst Keuze van de redactie Naoberschap

Meer verhalen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar