Nieuwjaarsbuurt /kleine buurt

Deze nieuwjaarsbuurt (gedeelte van de grote buurt) kwam bij elkaar aan het begin van het nieuwe jaar. Hier was een vaste volgorde in. Daar werd niet van afgeweken. De oudste (en dat was de fam. Makkink-Lubberding) begon en daar werd de volgende afspraak gemaakt. Toen wij trouwden in 1965 waren wij als laatste aan de beurt en inmiddels zijn wij de eerste in de rij die uitnodigen (Dat zegt wel iets over veranderingen in de buurt en over onze leeftijd…!). Vroeger was dit wekelijks en was men eind februari klaar! Nu doet men er soms wel een jaar over voordat men overal geweest is. De traditionele oliebollen kwamen bij een ieder voor de dag, vers gebakken (later uit de diepvries) Waar zijn de oliebollen nu??? Die avonden waren altijd oergezellig! (zijn ze nog!)

Leuk is om te vertellen, dat toen wij voor het eerst meededen, het breiwerk mee werd genomen naar het nieuwjaar schieten. Dina Lebbink (woonde op Gravenstraat 7) heeft dit nog lang volgehouden (‘n Vrouwenhand en een paardentand……!!’). Soms werd voor huwelijken etc ook wel alleen de nieuwjaarsbuurt uitgenodigd. Dan golden wel altijd dezelfde regels voor groen maken ed.

 

Nieuwjaar schieten kinderen

Deze traditie is helemaal verdwenen door het verouderen van de buurt. Al is er nu wel weer toekomst voor deze ceremonie!! Alles wat lopen kan (dus ook de hele kleintjes!) tot een jaar of 18/19 (soms al verkering) gingen op nieuwjaarsmorgen er op uit om in de buurt nieuwjaar te schieten. Daags van te voren sprak men af aan welke kant werd begonnen. Men wisselde dat om het jaar. Knappertjes, pistooltjes tot echte kanonkrakers, alles wat maar veel lawaai maakte, werd in tassen meegesjouwd. En uitgeprobeerd. De groten hielpen de kleintjes. En op die dag, vaak tot laat in de middag werd er goed gebunkerd. En bij Makking-Lubberding werd televisie (zij waren de eerste in de buurt die televisie hadden) gekeken, nieuwjaarsbal in Wenen, (later werd dat het ski-schans-springen in Garmisch-Partenkirchen). Van oliebollen tot nieuwjaarsrolletjes, kinderlikeur, pils, fris, bowl enz. op alles werd getrakteerd. Menig kind kwam overbeladen thuis. (En dan stond er thuis nog soep klaar…!)

Toch waren dit dagen waar ik - want voor ons huwelijk ging ik ook mee - met plezier op terug kijk. En ook onze kinderen - in die tijd waren het in het totaal ongeveer 10 tot 12 buurkinderen - genoten van deze happening.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

AudioVideo
Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Voorst Keuze van de redactie Naoberschap

Meer verhalen

Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen