Zeven jaar geleden kochten wij een bordercollie pup, Kayla. Ik kwam in contact met herder Cynthia van de Rhedense schaapskudde. Kayla bleek een hondje te zijn met veel interesse in schapen en een natuurlijke aanleg om schapen te drijven. De allereerste keer dat Kayla bij de schapen kwam, vergeet ik nooit. Haar typische borderhouding en haar drive: een kippenvelmoment. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Rhedense schaapskudde en zo begon onze carrière bij de schaapskudde.

Een jaar later kocht ik mijn 2e bordercollie, Lynn, uit een nestje van Cynthia. En een paar jaar later kwam Suuz de gelederen versterken.*

In het begin van het vrijwilligerswerk helpen met ruiven vullen, kooi opstrooien, opruimen en allerhande klussen. En dan maak je de eerste lammerenperiode mee. Slapen op een campingbedje; ’s nachts eruit om te kijken of er een schaap aan het bevallen is, geboorte van de lammetjes en de verzorging van de schapen. Wat een prachtige periode is dat.

De allereerste keer

Tussendoor onder bezielende leiding van Cynthia trainden we de honden en maakte ze me wegwijs in het wel en wee van de honden en schapen.

De allereerste keer een stukje alleen met kudde en honden de hei op. Tjonge, wat een euforie was dat. Een volgende keer alleen met het hele spul ook terug lopen naar de kooi. Zo werd het hoeden stukje bij beetje opgebouwd. Totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om op een dag alleen met de kudde op pad te gaan.

Drie jaar geleden kwam er een vacature bij de kudde. Ik had mazzel en werd aangenomen als herder.

Lammetjes

Afgelopen september mochten 6 rammen 5 weken met de kudde mee de hei op. Een ooi is 5 weken min 5 dagen drachtig. Dus begin februari werd bij onze kooi het eerste lammetje verwacht. In februari, maart en april blijven we dan ook bij de kooi. De lammeren worden geboren en we krijgen veel bezoekers die een lammetje komen adopteren.

In april gaan we al wel een paar middagen in de week de hei op. Dat is erg leuk want de lammetjes mogen mee. Het is hard werken voor de honden om de hele kudde bij elkaar te houden. Op 1 mei worden de lammeren gespeend en gaan we weer elke dag met de kudde de hei op. De schapen zorgen ervoor dat de hei begraasd wordt en dat we kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

De schapen moeten op zijn minst 6 uur per dag op de hei grazen om voldoende te eten.

Maar wat is er mooier om de dag door te brengen met een kudde schapen, de honden en heerlijk buiten te zijn in de natuur?

Video
Categories:: Ambachten Rheden Dieren

Meer verhalen

VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah