Zeven jaar geleden kochten wij een bordercollie pup, Kayla. Ik kwam in contact met herder Cynthia van de Rhedense schaapskudde. Kayla bleek een hondje te zijn met veel interesse in schapen en een natuurlijke aanleg om schapen te drijven. De allereerste keer dat Kayla bij de schapen kwam, vergeet ik nooit. Haar typische borderhouding en haar drive: een kippenvelmoment. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Rhedense schaapskudde en zo begon onze carrière bij de schaapskudde.

Een jaar later kocht ik mijn 2e bordercollie, Lynn, uit een nestje van Cynthia. En een paar jaar later kwam Suuz de gelederen versterken.*

In het begin van het vrijwilligerswerk helpen met ruiven vullen, kooi opstrooien, opruimen en allerhande klussen. En dan maak je de eerste lammerenperiode mee. Slapen op een campingbedje; ’s nachts eruit om te kijken of er een schaap aan het bevallen is, geboorte van de lammetjes en de verzorging van de schapen. Wat een prachtige periode is dat.

De allereerste keer

Tussendoor onder bezielende leiding van Cynthia trainden we de honden en maakte ze me wegwijs in het wel en wee van de honden en schapen.

De allereerste keer een stukje alleen met kudde en honden de hei op. Tjonge, wat een euforie was dat. Een volgende keer alleen met het hele spul ook terug lopen naar de kooi. Zo werd het hoeden stukje bij beetje opgebouwd. Totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om op een dag alleen met de kudde op pad te gaan.

Drie jaar geleden kwam er een vacature bij de kudde. Ik had mazzel en werd aangenomen als herder.

Lammetjes

Afgelopen september mochten 6 rammen 5 weken met de kudde mee de hei op. Een ooi is 5 weken min 5 dagen drachtig. Dus begin februari werd bij onze kooi het eerste lammetje verwacht. In februari, maart en april blijven we dan ook bij de kooi. De lammeren worden geboren en we krijgen veel bezoekers die een lammetje komen adopteren.

In april gaan we al wel een paar middagen in de week de hei op. Dat is erg leuk want de lammetjes mogen mee. Het is hard werken voor de honden om de hele kudde bij elkaar te houden. Op 1 mei worden de lammeren gespeend en gaan we weer elke dag met de kudde de hei op. De schapen zorgen ervoor dat de hei begraasd wordt en dat we kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

De schapen moeten op zijn minst 6 uur per dag op de hei grazen om voldoende te eten.

Maar wat is er mooier om de dag door te brengen met een kudde schapen, de honden en heerlijk buiten te zijn in de natuur?

Video
Categories:: Ambachten Rheden Dieren

Meer verhalen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder