Zeven jaar geleden kochten wij een bordercollie pup, Kayla. Ik kwam in contact met herder Cynthia van de Rhedense schaapskudde. Kayla bleek een hondje te zijn met veel interesse in schapen en een natuurlijke aanleg om schapen te drijven. De allereerste keer dat Kayla bij de schapen kwam, vergeet ik nooit. Haar typische borderhouding en haar drive: een kippenvelmoment. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Rhedense schaapskudde en zo begon onze carrière bij de schaapskudde.

Een jaar later kocht ik mijn 2e bordercollie, Lynn, uit een nestje van Cynthia. En een paar jaar later kwam Suuz de gelederen versterken.*

In het begin van het vrijwilligerswerk helpen met ruiven vullen, kooi opstrooien, opruimen en allerhande klussen. En dan maak je de eerste lammerenperiode mee. Slapen op een campingbedje; ’s nachts eruit om te kijken of er een schaap aan het bevallen is, geboorte van de lammetjes en de verzorging van de schapen. Wat een prachtige periode is dat.

De allereerste keer

Tussendoor onder bezielende leiding van Cynthia trainden we de honden en maakte ze me wegwijs in het wel en wee van de honden en schapen.

De allereerste keer een stukje alleen met kudde en honden de hei op. Tjonge, wat een euforie was dat. Een volgende keer alleen met het hele spul ook terug lopen naar de kooi. Zo werd het hoeden stukje bij beetje opgebouwd. Totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om op een dag alleen met de kudde op pad te gaan.

Drie jaar geleden kwam er een vacature bij de kudde. Ik had mazzel en werd aangenomen als herder.

Lammetjes

Afgelopen september mochten 6 rammen 5 weken met de kudde mee de hei op. Een ooi is 5 weken min 5 dagen drachtig. Dus begin februari werd bij onze kooi het eerste lammetje verwacht. In februari, maart en april blijven we dan ook bij de kooi. De lammeren worden geboren en we krijgen veel bezoekers die een lammetje komen adopteren.

In april gaan we al wel een paar middagen in de week de hei op. Dat is erg leuk want de lammetjes mogen mee. Het is hard werken voor de honden om de hele kudde bij elkaar te houden. Op 1 mei worden de lammeren gespeend en gaan we weer elke dag met de kudde de hei op. De schapen zorgen ervoor dat de hei begraasd wordt en dat we kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

De schapen moeten op zijn minst 6 uur per dag op de hei grazen om voldoende te eten.

Maar wat is er mooier om de dag door te brengen met een kudde schapen, de honden en heerlijk buiten te zijn in de natuur?

Video
Categories:: Ambachten Rheden Dieren

Meer verhalen

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch