In de jaren 60 van de vorige eeuw werd in Winterswijk dansles gegeven door de dansleraren Meijler en Mulder. Meijler had een eigen dansschool aan de Tuunterstraat en werd door de inwoners aangeduid als “quick-quick-slow” en Mulder was de reizende dansleraar uit de Achterhoek. Hij heette in de volksmond “vlug-vlug-langzaam”. Uw schrijver had dansles bij Henk Mulder. Volgens zijn vader moest dat omdat Henk Mulder evenals de familie Kwak tot de katholieke gemeenschap behoorde.

Mulder begon omstreeks 1925, op 24 jarige leeftijd, met zijn danslessen. In eerste instantie alleen, maar na zijn huwelijk op 14 augustus 1934, gaf hij samen met zijn vrouw Elisabeth Wilting, afkomstig uit Gemen (D), onder andere les in Aalten, Barlo, Groenlo, Eibergen en Winterswijk. Mulder was een dansleraar in hart en nieren. Hij leefde voor zijn vak. Hij leerde dansen in Nijmegen waar hij om de training te bekostigen in dienst was van een plaatselijke slager. Na het behalen van de diploma’s streek hij neer in de Achterhoek.

Balleider op bruiloften en partijen

Mulder was een veelgevraagde dansleraar die, naast het geven van lessen, ook optrad als balleider op bruiloften en partijen. Er gold in die tijd in Winterswijk namelijk een gemeentelijke verordening om een balleider aan te stellen bij feesten met meer dan 50 personen. De organisator van het feest deed de aanvraag schriftelijk bij de gemeente. Mulder was daarbij graag gezien bij de kinderen die op een feest aanwezig waren. Het was dan heel gewoon dat hij in zijn smoking tussen de kinderen op de grond zat om aanwijzingen te geven.

In de beginjaren gaf Mulder regelmatig dansles avonden in het plaatselijke katholieke Parochiehuis. Waarschijnlijk vanwege zijn katholieke afkomst. Niet dat hij daar echt gek op was, want er was een strenge controle van mensen van het kerkbestuur die moesten controleren of er niets onbehoorlijks gebeurde.

Belangrijke gebeurtenissen in het leven van de dansleraar waren de Winterswijkse volksfeesten. Overdag was er in het feestgebouw het kinderbal en ’s avonds was het dansen voor de volwassenen. De activiteiten werden om en om verdeeld tussen Mulder en Meijler.

De Park-Parade

Rond 13 maart 1939 haalde Mulder met zijn echtgenote de plaatselijke krant vanwege de introductie van een nieuwe dans. De uit Amerika afkomstige “Park-Parade”. Een gezelschapsdans met zijn kenmerkende wandelritme die toen in de mode was. Het opvallende van deze dans was onder andere de zwierigheid en de strooien hoed van de mannelijke danspartner. Kijk voor de dans naar het YouTube filmpje.

In de oorlog was er niet echt veel animo voor danslessen. Ook was het geven van danslessen niet geheel ongevaarlijk. Dij vijand vermoedde wellicht samenzweringen of samenscholing tijdens die avonden. De werkelijke reden is niet bekend. Mulder werd zelfs een keer opgepakt en zat drie dagen vast in Münster. Na terugkomst pakte hij de lessen weer op en werkte daarnaast, om in zijn levensonderhoud te voorzien, regelmatig bij slager Wassink.

Na de oorlog werd het oude ritme weer hervat en gaf hij weer les door de hele Achterhoek. Ook gaf hij op zondag regelmatig privélessen aan gereformeerde inwoners van Winterswijk. Dat gebeurde stiekem want dat was op die dag natuurlijk niet toegestaan. De danslessen werden per keer betaald. In de beginjaren kostte een les 2 gulden en men deed mee aan 20 lessen per seizoen.

In de laatste jaren werd de gezondheid van Henk Mulder steeds slechter en namen zijn dochters Irmgard en Renate de danslessen over met toestemming van burgermeester Kneppelhout. Die toestemming was nodig omdat de dames weliswaar de nodige ervaring hadden, Ze hielpen altijd mee, Maar geen diploma’s. Aan het einde van de jaren 1960 stopte de dansschool vanwege het over lijden van Henk Mulder op 22 maart 1965

Categories:: Dagelijks leven Winterswijk Achterhoek Dans

Meer verhalen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink