In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins