In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen