In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek