In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar