In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer