In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen