In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman