In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak