In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman