In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer