Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel