Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren