Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel