Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot