Het voorjaar komt er aan. Tijd voor de grote schoonmaak dus! Dat klinkt heel ouderwets, maar naar verluid doen jaarlijks nog steeds meer dan 2 miljoen Nederlanders een grote schoonmaak in het voorjaar. Wij gingen met de Liemerse Annie en Annie naar een studentenhuis in Nijmegen om daar studenten te bewegen weer aan de grote schoonmaak te gaan. 

De paardentram houdt deze keer halt bij Huis Aerdt in Herwen. Ooit lag dit huis ook echt in Aerdt, maar toen de PTT met postcodes ging werken, was het toch handiger als dit gebouw bij het dorp Herwen zou gaan behoren. 

In de uitzending van maandag kunt u ook zien hoe Renate een poging waagt om Knuppelkoningin te worden. Ze gaat kijken in Ooy, bij de schutterij EMM Ooy-Zevenaar. Daar staat het vogelknuppelen ieder jaar op de agenda tijdens de schutterijfeesten. Vrouwen mogen zich dan wagen aan deze variant op het meer bekende vogelschieten

Niet veel verderop, in het dorp Azewijn, werden vroeger zogeheten bruidspoppen uitgedeeld, als er een meisje uit Azewijn ging trouwen. De plaatselijke jeugd maakte midden in de nacht een pop voor één van de exen van de aanstaande bruid. Die werd dan geplaatst bij het huis van de ex, op een plek waar hij moeilijk weg te krijgen was. Maar er werd ook een spottend gedicht gemaakt, dat bij iedereen in het dorp werd bezorgd. Strekking van het gedicht was meestal dat de ex het nakijken heeft en het hele dorp dat mag weten. Oud-Azewijner Gerrit Hettelaar vertelt over de lol die ze hadden bij het maken van de poppen en de gedichten.

Kinderen van de Oosterbeekse basisschool de Marlijn vertellen welke tradities zij kennen rondom sparen. U kunt dat zien in ons gebruikenluik.

Op 28 februari zijn in Angerlo de mooiste carnavalswagens uit de omliggende plaatsen te zien tijdens de halfvastenoptocht. Inmiddels is het dit jaar de zeventiende editie van deze parade, waar gemiddeld tienduizend mensen op af komen. Organisator Jan Hendriks haalde zeventien jaar geleden het evenement naar de Liemers.

Mevrouw Bles uit Wehl denkt nog met regelmaat terug aan de smaken van vroeger. Vooral de zwaardenmaag, een echt Liemerse vleeswaar, staat haar nog altijd bij. Zij groeide op op een boerderij, waar de vleeswaren vers gemaakt werden door haar moeder, na de thuisslacht. Later trouwde ze met een man die slager werd en nu is nog altijd haar zoon slager in Wehl en Doetinchem. Hij verkoopt dan ook als enige nog de traditionele zwaardenmaag.

Dirk Jan de Kievit wilde als kind al hoefsmid worden. Jaren later lukte het hem om als jongste lid terecht te komen op de hoefsmidschool. In onze prachtige ambachtsrubriek laat hij zien hoe hij zijn vak tegenwoordig uitvoert. 

Zanger Paul Mulder bezingt zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens'. 

Maandagavond 29 februari op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. 

Klik hier voor een volledig fotoalbum van deze draaidag.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak