Het voorjaar komt er aan. Tijd voor de grote schoonmaak dus! Dat klinkt heel ouderwets, maar naar verluid doen jaarlijks nog steeds meer dan 2 miljoen Nederlanders een grote schoonmaak in het voorjaar. Wij gingen met de Liemerse Annie en Annie naar een studentenhuis in Nijmegen om daar studenten te bewegen weer aan de grote schoonmaak te gaan. 

De paardentram houdt deze keer halt bij Huis Aerdt in Herwen. Ooit lag dit huis ook echt in Aerdt, maar toen de PTT met postcodes ging werken, was het toch handiger als dit gebouw bij het dorp Herwen zou gaan behoren. 

In de uitzending van maandag kunt u ook zien hoe Renate een poging waagt om Knuppelkoningin te worden. Ze gaat kijken in Ooy, bij de schutterij EMM Ooy-Zevenaar. Daar staat het vogelknuppelen ieder jaar op de agenda tijdens de schutterijfeesten. Vrouwen mogen zich dan wagen aan deze variant op het meer bekende vogelschieten

Niet veel verderop, in het dorp Azewijn, werden vroeger zogeheten bruidspoppen uitgedeeld, als er een meisje uit Azewijn ging trouwen. De plaatselijke jeugd maakte midden in de nacht een pop voor één van de exen van de aanstaande bruid. Die werd dan geplaatst bij het huis van de ex, op een plek waar hij moeilijk weg te krijgen was. Maar er werd ook een spottend gedicht gemaakt, dat bij iedereen in het dorp werd bezorgd. Strekking van het gedicht was meestal dat de ex het nakijken heeft en het hele dorp dat mag weten. Oud-Azewijner Gerrit Hettelaar vertelt over de lol die ze hadden bij het maken van de poppen en de gedichten.

Kinderen van de Oosterbeekse basisschool de Marlijn vertellen welke tradities zij kennen rondom sparen. U kunt dat zien in ons gebruikenluik.

Op 28 februari zijn in Angerlo de mooiste carnavalswagens uit de omliggende plaatsen te zien tijdens de halfvastenoptocht. Inmiddels is het dit jaar de zeventiende editie van deze parade, waar gemiddeld tienduizend mensen op af komen. Organisator Jan Hendriks haalde zeventien jaar geleden het evenement naar de Liemers.

Mevrouw Bles uit Wehl denkt nog met regelmaat terug aan de smaken van vroeger. Vooral de zwaardenmaag, een echt Liemerse vleeswaar, staat haar nog altijd bij. Zij groeide op op een boerderij, waar de vleeswaren vers gemaakt werden door haar moeder, na de thuisslacht. Later trouwde ze met een man die slager werd en nu is nog altijd haar zoon slager in Wehl en Doetinchem. Hij verkoopt dan ook als enige nog de traditionele zwaardenmaag.

Dirk Jan de Kievit wilde als kind al hoefsmid worden. Jaren later lukte het hem om als jongste lid terecht te komen op de hoefsmidschool. In onze prachtige ambachtsrubriek laat hij zien hoe hij zijn vak tegenwoordig uitvoert. 

Zanger Paul Mulder bezingt zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens'. 

Maandagavond 29 februari op TV Gelderland, vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald. 

Klik hier voor een volledig fotoalbum van deze draaidag.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink