Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer