Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer