Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg