Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer