Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak