Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse