Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich