Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene