Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen