Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders