Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Inmiddels is dit het langstlopende jaarlijk terugkerende festival van de Veluwe dat meer dan 50.000 bezoekers trekt. Inwoners en toeristen van alle leeftijden laten zich ieder jaar opnieuw weer verrassen door het bomvolle programma.Aaltjesdag zou in eerste instantie Boulevarddag heetten. Toen begin jaren 80 de boulevard vernieuwd werd vond de gemeente Harderwijk dat dit eens flink gevierd moest worden. Mede om de toeristen een nieuwe reden te geven om naar Harderwijk te komen. Toch kwam de naam weer te vervallen omdat de binnenstad en middenstand ook zoveel mogelijk bij het evenement betrokken zouden worden. De exacte oorsprong van de naam Aaltjesdag is niet bekend. In de ene versie gaat het verhaal rond dat de naam van de aannemer, die de boulevard vernieuwd had, Aalt was. In de andere versie gaat het verhaal dat de naam tot stand kwam omdat de dag samenviel met de start van het palingvisseizoen. Ieder jaar wordt er een Aaltjespenning uitgereikt aan iemand die veel voor het toerisme heeft gedaan en nog doet.


Nog steeds probeert de organisatie zowel de boulevard als de binnenstad tijdens het evenement vol te plannen met leuke activiteiten. Het is en blijft een feest voor zowel Harderwijkers als toeristen, vol met muziek, cultuur, eten, braderie en heel veel gezelligheid voor alle leeftijden.

Er zijn een aantal vaste locaties waar de verschillende onderdelen van de Aaltjesdagen plaatsvinden. Naast de Stille Wei waar in 2016 de nieuwe Aaltjesdagen Foodmarkt wordt gehouden (met gezellige foodtrucks, bandjes, DJ’s en attracties) heb je het Kerkplein, waar de ‘boeldag’ gehouden wordt.


Op het Strandeiland zijn uiteenlopende (water)sportactiviteiten te doen en te bekijken. Ook kun je terecht bij de jaarlijkse Braderie die je door de historische binnenstad en over de boulevard zal leiden. In het Hortuspark kunnen kinderen hun hart ophalen in het speelparadijs en er zal vanaf het einde van de middag een gezellig Salsafeest losbarsten met demonstraties, workshops en vrijdansen. In de haven varen botters in en uit en zijn de oude ambachten te bewonderen. Ontdek wie het beste paling kan roken tijdens de wedstrijd palingroken.

In het plantagepark en de Smeepoortstraat zal de kunstliefhebber met plezier rondkijken bij “Kunst in het Park”. Op het centrale plein van de binnenstad worden de terrasbezoekers getrakteerd op muziek. Maar ook door de rest van de stad zullen meerdere shanty koren hun zeemansliederen ten gehoor brengen. Er zijn nogveel meer plannen, dus hou de website goed in de gaten voor het complete programma.

Datum Aaltjesdagen: 10 + 11 juni 2016
Locatie: binnenstad Harderwijk
Verwacht aantal bezoekers 60.000 - 80.000

Categories:: Evenementen Juni Harderwijk

Meer verhalen

GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud