Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Inmiddels is dit het langstlopende jaarlijk terugkerende festival van de Veluwe dat meer dan 50.000 bezoekers trekt. Inwoners en toeristen van alle leeftijden laten zich ieder jaar opnieuw weer verrassen door het bomvolle programma.Aaltjesdag zou in eerste instantie Boulevarddag heetten. Toen begin jaren 80 de boulevard vernieuwd werd vond de gemeente Harderwijk dat dit eens flink gevierd moest worden. Mede om de toeristen een nieuwe reden te geven om naar Harderwijk te komen. Toch kwam de naam weer te vervallen omdat de binnenstad en middenstand ook zoveel mogelijk bij het evenement betrokken zouden worden. De exacte oorsprong van de naam Aaltjesdag is niet bekend. In de ene versie gaat het verhaal rond dat de naam van de aannemer, die de boulevard vernieuwd had, Aalt was. In de andere versie gaat het verhaal dat de naam tot stand kwam omdat de dag samenviel met de start van het palingvisseizoen. Ieder jaar wordt er een Aaltjespenning uitgereikt aan iemand die veel voor het toerisme heeft gedaan en nog doet.


Nog steeds probeert de organisatie zowel de boulevard als de binnenstad tijdens het evenement vol te plannen met leuke activiteiten. Het is en blijft een feest voor zowel Harderwijkers als toeristen, vol met muziek, cultuur, eten, braderie en heel veel gezelligheid voor alle leeftijden.

Er zijn een aantal vaste locaties waar de verschillende onderdelen van de Aaltjesdagen plaatsvinden. Naast de Stille Wei waar in 2016 de nieuwe Aaltjesdagen Foodmarkt wordt gehouden (met gezellige foodtrucks, bandjes, DJ’s en attracties) heb je het Kerkplein, waar de ‘boeldag’ gehouden wordt.


Op het Strandeiland zijn uiteenlopende (water)sportactiviteiten te doen en te bekijken. Ook kun je terecht bij de jaarlijkse Braderie die je door de historische binnenstad en over de boulevard zal leiden. In het Hortuspark kunnen kinderen hun hart ophalen in het speelparadijs en er zal vanaf het einde van de middag een gezellig Salsafeest losbarsten met demonstraties, workshops en vrijdansen. In de haven varen botters in en uit en zijn de oude ambachten te bewonderen. Ontdek wie het beste paling kan roken tijdens de wedstrijd palingroken.

In het plantagepark en de Smeepoortstraat zal de kunstliefhebber met plezier rondkijken bij “Kunst in het Park”. Op het centrale plein van de binnenstad worden de terrasbezoekers getrakteerd op muziek. Maar ook door de rest van de stad zullen meerdere shanty koren hun zeemansliederen ten gehoor brengen. Er zijn nogveel meer plannen, dus hou de website goed in de gaten voor het complete programma.

Datum Aaltjesdagen: 10 + 11 juni 2016
Locatie: binnenstad Harderwijk
Verwacht aantal bezoekers 60.000 - 80.000

Categories:: Evenementen Juni Harderwijk

Meer verhalen

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os