Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Inmiddels is dit het langstlopende jaarlijk terugkerende festival van de Veluwe dat meer dan 50.000 bezoekers trekt. Inwoners en toeristen van alle leeftijden laten zich ieder jaar opnieuw weer verrassen door het bomvolle programma.Aaltjesdag zou in eerste instantie Boulevarddag heetten. Toen begin jaren 80 de boulevard vernieuwd werd vond de gemeente Harderwijk dat dit eens flink gevierd moest worden. Mede om de toeristen een nieuwe reden te geven om naar Harderwijk te komen. Toch kwam de naam weer te vervallen omdat de binnenstad en middenstand ook zoveel mogelijk bij het evenement betrokken zouden worden. De exacte oorsprong van de naam Aaltjesdag is niet bekend. In de ene versie gaat het verhaal rond dat de naam van de aannemer, die de boulevard vernieuwd had, Aalt was. In de andere versie gaat het verhaal dat de naam tot stand kwam omdat de dag samenviel met de start van het palingvisseizoen. Ieder jaar wordt er een Aaltjespenning uitgereikt aan iemand die veel voor het toerisme heeft gedaan en nog doet.


Nog steeds probeert de organisatie zowel de boulevard als de binnenstad tijdens het evenement vol te plannen met leuke activiteiten. Het is en blijft een feest voor zowel Harderwijkers als toeristen, vol met muziek, cultuur, eten, braderie en heel veel gezelligheid voor alle leeftijden.

Er zijn een aantal vaste locaties waar de verschillende onderdelen van de Aaltjesdagen plaatsvinden. Naast de Stille Wei waar in 2016 de nieuwe Aaltjesdagen Foodmarkt wordt gehouden (met gezellige foodtrucks, bandjes, DJ’s en attracties) heb je het Kerkplein, waar de ‘boeldag’ gehouden wordt.


Op het Strandeiland zijn uiteenlopende (water)sportactiviteiten te doen en te bekijken. Ook kun je terecht bij de jaarlijkse Braderie die je door de historische binnenstad en over de boulevard zal leiden. In het Hortuspark kunnen kinderen hun hart ophalen in het speelparadijs en er zal vanaf het einde van de middag een gezellig Salsafeest losbarsten met demonstraties, workshops en vrijdansen. In de haven varen botters in en uit en zijn de oude ambachten te bewonderen. Ontdek wie het beste paling kan roken tijdens de wedstrijd palingroken.

In het plantagepark en de Smeepoortstraat zal de kunstliefhebber met plezier rondkijken bij “Kunst in het Park”. Op het centrale plein van de binnenstad worden de terrasbezoekers getrakteerd op muziek. Maar ook door de rest van de stad zullen meerdere shanty koren hun zeemansliederen ten gehoor brengen. Er zijn nogveel meer plannen, dus hou de website goed in de gaten voor het complete programma.

Datum Aaltjesdagen: 10 + 11 juni 2016
Locatie: binnenstad Harderwijk
Verwacht aantal bezoekers 60.000 - 80.000

Categories:: Evenementen Juni Harderwijk

Meer verhalen

Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug