Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Inmiddels is dit het langstlopende jaarlijk terugkerende festival van de Veluwe dat meer dan 50.000 bezoekers trekt. Inwoners en toeristen van alle leeftijden laten zich ieder jaar opnieuw weer verrassen door het bomvolle programma.Aaltjesdag zou in eerste instantie Boulevarddag heetten. Toen begin jaren 80 de boulevard vernieuwd werd vond de gemeente Harderwijk dat dit eens flink gevierd moest worden. Mede om de toeristen een nieuwe reden te geven om naar Harderwijk te komen. Toch kwam de naam weer te vervallen omdat de binnenstad en middenstand ook zoveel mogelijk bij het evenement betrokken zouden worden. De exacte oorsprong van de naam Aaltjesdag is niet bekend. In de ene versie gaat het verhaal rond dat de naam van de aannemer, die de boulevard vernieuwd had, Aalt was. In de andere versie gaat het verhaal dat de naam tot stand kwam omdat de dag samenviel met de start van het palingvisseizoen. Ieder jaar wordt er een Aaltjespenning uitgereikt aan iemand die veel voor het toerisme heeft gedaan en nog doet.


Nog steeds probeert de organisatie zowel de boulevard als de binnenstad tijdens het evenement vol te plannen met leuke activiteiten. Het is en blijft een feest voor zowel Harderwijkers als toeristen, vol met muziek, cultuur, eten, braderie en heel veel gezelligheid voor alle leeftijden.

Er zijn een aantal vaste locaties waar de verschillende onderdelen van de Aaltjesdagen plaatsvinden. Naast de Stille Wei waar in 2016 de nieuwe Aaltjesdagen Foodmarkt wordt gehouden (met gezellige foodtrucks, bandjes, DJ’s en attracties) heb je het Kerkplein, waar de ‘boeldag’ gehouden wordt.


Op het Strandeiland zijn uiteenlopende (water)sportactiviteiten te doen en te bekijken. Ook kun je terecht bij de jaarlijkse Braderie die je door de historische binnenstad en over de boulevard zal leiden. In het Hortuspark kunnen kinderen hun hart ophalen in het speelparadijs en er zal vanaf het einde van de middag een gezellig Salsafeest losbarsten met demonstraties, workshops en vrijdansen. In de haven varen botters in en uit en zijn de oude ambachten te bewonderen. Ontdek wie het beste paling kan roken tijdens de wedstrijd palingroken.

In het plantagepark en de Smeepoortstraat zal de kunstliefhebber met plezier rondkijken bij “Kunst in het Park”. Op het centrale plein van de binnenstad worden de terrasbezoekers getrakteerd op muziek. Maar ook door de rest van de stad zullen meerdere shanty koren hun zeemansliederen ten gehoor brengen. Er zijn nogveel meer plannen, dus hou de website goed in de gaten voor het complete programma.

Datum Aaltjesdagen: 10 + 11 juni 2016
Locatie: binnenstad Harderwijk
Verwacht aantal bezoekers 60.000 - 80.000

Categories:: Evenementen Juni Harderwijk

Meer verhalen

Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet