De oude controversies tussen de bevolking van naast elkaar gelegen plaatsen verdwijnen ook in de Achterhoek eigenlijk nooit.

Binnen de huidige gemeente Oude IJsselstreek is Terborg is oud stadje ( alhoewel daar tegenwoordig weinig van te zien is) die witte brood aten en neerkeken op de boeren inwoners van Silvolde, die zich met boekweit voeden.

Tegenwoordig is er weinig verschillen tussen de bevolking van deze bijna in elkaar overlopende plaatsen, maar zo voelen de bewoners dit niet.
In Silvolde is ondanks de reformatie een sterke rooms katholieke traditie tot de huidige tijd bewaard gebleven. Zo kent men er meerdere carnavalsverenigingen, waarin het karakter van de inwoners van Silvolde terug te vinden is.

Op de markt van Silvolde bestaat al lang Bakkerij Ten Have. Hier wordt het plaatselijke brood en banket nog 6 dagen per week traditioneel gebakken. De huidige bakker Bert Navis is letterlijk en figuurlijk in deze baktraditie gestapt.


Even buiten Silvolde in de Kroezenhoek op de Silvoldse Slaege liggen oude akkers tussen de waterlopen geklemd. Hier zit nog “oer”in de grond, klompen ijzeroxide waar de vroegere IJzernijverheid van deze streek op ontstaan is. Namen van vroeger als Etna, Atag en DRU zijn daar uit voort gekomen. De industrie is verdwenen en IJzererts wordt hier niet meer gewonnen, maar deze oude gronden zijn uiterst geschikt voor de activiteiten van de graanteler Jan Stevenink, die hier bijzondere graansoorten teelt. En groeit hier weer spelt. Een oude graansoort, een soort oergraan die eigenlijk door tarwe verdrongen was, maar tegenwoordig weer in de belangstelling staat. Zeker omdat het een gewas is dat zonder veel chemische middelen te telen is. En bovendien voor veel mensen die slecht reageren op tarweproducten ( tarwe en gluten allergie of intolerantie) vaak wel kunnen eten.

Met de daar geteelde spelt wordt zelfs plaatselijk bier gebrouwen, maar de samenwerking van graanteler Jan Stevenink en bakker Jan Navis heeft een hele serie broden, gemaakt van het plaatselijk geteelde spelt opgeleverd.

Je hoeft geen tarwe-intolerantie te hebben om van dit brood te genieten. Elke dag is het op de markt van Silvolde verkrijgbaar. Brood waarvan het meel op een kleine graanmolen in de bakkerij wordt gemalen en zo net gemalen gelijk in de broden met natuurlijke desem worden gebruikt.
En zo bakt men in de vroege ochtenduren natuurlijk spelt witte en volkoren brood, maar ook bijzondere broden als Gruuntebrödje, uiteraard vol heerlijke groente. Of heerlijk kaas-ui brood en nog lekkerder Heksenbrood.

Maar bakker Bert Navis is ook in de traditie van de carnavalclubs in Silvolde gestapt en na broden voor de verenigingen te hebben gemaakt, stonden de dames die al die activiteiten in Silvolde mogelijk maakten aan zijn deur. De Olde Wieven voelden zich niet voldoende gewaardeerd.
Nu, dat hoeft tegenwoordig niet meer want de dames hebben hun eigen brood: een mooi spelt brood vol zoete vulling als rozijnen, krenten, noten en suiker. Dat vader of kinderen ook als het niet Moederdag is wel voor moeder de vrouw mag kopen. Want Olde Wievenbrood maakt het hart zeker zacht. En men eet gelijk de vingers er bij op.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Brood en banket Silvolde

Meer verhalen

Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar