Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling