Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet