Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak