Er zullen niet veel mensen weten wat beugelen is. Zou je dit her en der rondvragen dan denkt men veelal aan de beugelfles van Grolsch, maar niets is minder waar.

Beugelen is een volkssport. Een zeer oude balsport dat ook al lang in de buurtschap Greffelkamp te Didam wordt beoefend. In de Liemers en Achterhoek komt deze sport niet veel voor, maar voornamelijk wel in Brabant en Limburg. Voor zover bekend wordt dit spel al vanaf het begin jaren dertig in deze buurtschap gespeeld. Tijdens en enige jaren na de oorlog heeft dit spel stilgelegen en is later weer opgepakt. Sinds de eind jaren '80 wordt het beugelen beoefend bij het schuttersgebouw.

Op een afgebakend veld waarvan de bodem bedekt is met leem wordt geprobeerd houten ballen met een slaghout (sleger) door ijzeren ringen (poorten) te spelen. In de baan is hier voor een enkele en een dubbele ring in de vorm van een 8 geplaatst. De houten ballen zijn 20 cm. rond en uit notenhout gedraaid.

De beugelbaan ligt bij het schuttersverenigingsgebouw aan de Manhorstweg in Greffelkamp. Elke maandag worden hier door fanatieke spelers gevochten om de laatste punten. Voor zo ver bekend is lagen er vroeger beugelbanen bij het bierhuis van de fam. Boekhorst en de boerderij van de fam. Toon Peters aan de Greffelkampseweg.

Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Het speelveld in Greffelkamp is 6 bij 3 meter en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, echter in Greffelkamp is dit traditionele spel voorbehouden aan de wat oudere bewoners. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel.

Categories:: Sport en vrije tijd Didam Spelletjes Keuze van de redactie

Meer verhalen

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij